Şehir, Kadın, Bisiklet

Dün akşam evden çıktım, Atatürk Bulvarı civarından Yenicami istikametine pedallıyorum. Tam o sırada üç tane hanımefendinin SAKBİS istasyonlarından bisiklet kiraladığını gördüm. Şehrin yeni mobilyası SAKBİS’ler hali hazırda çok etkin kullanılıyor fakat bisikletleri kadınların kullandığını görünce açıkçası daha mutlu oluyorum.

Fotoğraf: Sabah erken saatlerde bir kadın bisiklet sürücüsü.
Mayıs 2019, Çark Caddesi – Adapazarı


Bir toplumun en önemli varlıklarının başında kadınlar gelir. Nihayetinde o toplumun gelecek kuşaklarının yetiştiricileri, çocukların ilk rol model aldığı, eğitimini, terbiyesini, sosyal gelişimini öğreneceği ilk kişi, anneleri.

Şimdi bakıyorum, hanımlar bisiklet kullanıyorlar. Yıllar önce sözde ayıp, kız bisiklet mi sürer gibi saçma sapan bir bakış açısından bu günlere ulaşmak için nice kadın mücadele vermiştir. Aynı şekilde hepimiz bisiklet turlarımızda, tüm etkinliklerimizde hanımların var olması, dahil olması için nicesini destekledik, destekliyoruz. Çünkü biliyoruz ki, kadının yaşamın her alanında eşit katılımıyla ancak medeni ve çağdaş bir toplum olabiliriz. Bugünün bisiklet kullanan kadınları, bisikletli, sağlıklı ve yaşanabilir bir şehir için bu kültür ile çocuklar yetiştirecekler.



Cumhuriyetimiz, kadına tanıdığı haklar ile dünyada öncü hareketleri başlattı. Bugün başta kadına yönelik şiddet olmak üzere kadınların mücadelesi çok büyük sorunlarla devam ediyor. Ötekileştirilmiş, dışlanmış, kadın yapamaz düşüncesinden arınmamış bir düşünce ile bir adım atamayız. Atsak da yarım kalır.

İşte bisiklet tam bu noktada sosyal bir katalizör olarak da en güçlü araç. Kadının sesinin ve mücadelesinin duyulmasında dünyanın en barışçıl aracı bisikletin birleşmesi muazzam bir güç oluyor. Kadın cinsiyetçiliği yapan radikal grupların bakış açıları tartışmaya açıktır. Ben konuya genel manada yaklaşıyorum.

Gelişmiş ülkelerde çok büyük kitlesel kadın sürüşleri onlarca yıl önce düzenlendi, düzenleniyor. Bugün onlar artık farklı bir noktadalar. Biz birçok konuda henüz yeni yol alıyoruz. Bugüne kadar onlarca kadına bisiklet sürmeyi öğrettik. Şehrimizin hanımlarının hayal bile edemeyecekleri mesafelere bisikletle ulaşmalarına yardımcı olduk. Hala oluyoruz. İşte bugün şehirde kadınların işe, okula, pazara, komşuya bisikletle ulaşması, uzun yıllardır kadın – erkek bisikletli yaşam için çaba gösteren herkesin en somut örneğidir.

Elimde Sakarya’daki bisiklet yaşamına ait binlerce fotoğraf var. Nerede bir amca, çocuk, kadın, erkek görsem hemen çekiyorum fotoğrafını. SAKBİS kullanan onlarca kişinin fotoğrafını çektim. Artık bu fotoğraf karelerinde daha çok kadın görülüyor. Ve bu fotoğraflarda kadınların artması demek, şehrin bisikletli ulaşımına ortak katılımında çok önemli bir adım demek.


Dün trafiğe bisikletle çıkmaya korkan kadınlar, bugün şehrin caddelerinde vızır vızır bisiklet kullanmaya başladı. Bir şehirde kadınların özgürce pedal çevirmesi, o şehrin çehresini değiştirir, değiştiriyor da. İşte en başta dediğim gibi dün akşam SAKBİS kiralayan hanımlar bulvar boyunca sürdüler, oradan da sokaklara karışıp sürmeye devam ettiler…

Fotoğraf: Adapazarı Sokaklarında SAKBİS kullanan kadınlar, 18 Eylül 2019

Bu konuya salt bir bisiklet sürüşü olarak bakmayın. O görüntünün taşıdığı mana ve geleceğe dair verdiği umudu sosyal medyadaki hikayemde şu notla paylaştım; “hayata dair umut veren detaylar”

Adapazarı Süslü Kadınlar Bisiklet Turu

Yukarıda da bahsini ettiğim bisikletin kadının topluma entegrasyonu örnekleriyle ilgili geçmişte Avrupa’da yapılmış sürüşlere baktığınızda, hanımların giyim ve kuşamlarının muazzam olduğunu görebilirsiniz.

avrupa kadın eski bisiklet ile ilgili görsel sonucu

Yedi yıldır ülkemizde bu görüntülerden çok daha güzel ve organize hali Süslü Kadınlar Bisiklet Turu adı altında gerçekleşiyor. Geniş çaplı bir etkinlik halini alan sürüş, uluslar arası bir boyuta da ulaştı. Uzun yıllardır mücadele veren bisiklet dernek, grup ve topluluklarının bisikletli yaşamdaki mücadelesinde emek gösteren, bisiklet kullanmaya başlayan kadınlar ve hiç bisiklet kullanmamış kadınlar da dahil olmak üzere harika bir çalışmayı başlattılar.

Şehrimizde de dördüncüsü düzenlenecek Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, her yıl sosyal mesajını veriyor ve şehrin kadınları cadde, sokaklarda süslü bisiklet ve elbiseleriyle pedal çeviriyorlar. Etkinliğe katılmak isteyen beyler de şık giyimleriyle grubun arkasında sürüşe dahil olabiliyorlar.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, kalabalık

Adapazarı Süslü Kadınlar Bisiklet Turu bu sene 22 Eylül Pazar günü saat 16.00’da Demokrasi Meydanı’nda başlayacak. Bu harikulade günü kaçırmak istemezsiniz…

Haftanın Sözü; 
“Bisiklet, kadınların özgürleşmesine dünyadaki diğer her şeyden daha fazla katkı sağlamıştır.”
Susan B. Anthony

https://www.sakaryayenihaber.com/sehir-kadin-bisiklet-makale,13188.html

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir