BİSİKLET VADİSİ’NDEN SAPANCA GÖLÜ’NE BİSİKLET YOLU

Bisikletli ulaşım için Türkiye’nin en elverişli coğrafyasında yaşıyoruz. Uzun yıllardır bisikletiyle ulaşımını sağlayan Sakaryalılar, ihtiyaçları olan bisiklet yollarına kavuşmaya başlıyorlar.

Bisiklet Şehri olmak adına adımlar atan Büyükşehir Belediyesi, son olarak Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’yle eşsiz bir bisiklet kompleksi inşa etti. En çok eleştiri ise bu alana bisiklet ile nasıl ulaşılacağına yönelik yapıldı.

Ayçiçeği Bisiklet Vadisi henüz bir proje halindeyken, Belediye’nin davetiyle AKOM’da yaptığımız toplantıda, Bisiklet Vadisi yapılmadan önce sunduğumuz ilk şart, şehir merkezinden Yenikent’e bisiklet yolu yapılmasıydı. Hatta bu konuyla ilgili “Yeni yerleşim bölgesine bisiklet yolu neden şart” yazım ile düşüncelerimizi detaylıca kaleme almıştım. Üç farklı güzergahtan bisiklet yolunu önerdiğimiz projenin temelleri yakın zamanda atılacak.

Aklın yolu bir. Dün bu yolun ilk etabının ihalesi yapıldı. Yenikent’ten Vagonpark’a kadar toplam 10 kilometrelik bir bisiklet yolu ile Korucuk, Karaman, Camili, Yenikent mahallelerinden binlerce kişi, bu bisiklet yolu ile şehir merkezine ulaşabilecek. Aileler, gençler, bisiklet grupları güven içinde Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’ne pedallayabilecekler.

Bisiklet yolu nasıl olacak, şimdilik net bir bilgi paylaşılmadı. Proje yapılırken geçmiş dönemde bisiklet yollarında yapılan ciddi hataların tekrarlanmaması gerekiyor. Mevcut bisiklet yollarının maalesef çoğu kullanılamıyor. Kullanamadıktan sonra yapılmasının anlamı da kalmıyor. Daha geçen hafta sosyal medya hesaplarımızda yaptığımız “Sakarya’da bisiklet yolları güvenli mi” anketindeki sonuçlar ve tepkiler hiç ama hiç iç açıcı değil… Elimizde büyük bir emek ve tecrübe ile hazırlanmış Şehir İçi Bisiklet Yolları Kılavuzu gibi bir yol göstericimiz mevcutken ısrarla eksik ya da hatalı imalata yönelmek yolları kullanıma elverişsiz kılıyor.

Bisiklet yolları, bir şehrin medeniyet göstergesini en somut haliyle gözler önüne serer. Bir şehirdeki bisikletli trafiği arttıkça insanlar iyileşir, insanlar iyileştikçe de şehir iyileşir, ekonomik olarak güçlenir ve mutlu vatandaşlara sahip olur.

Bisikletin şehri Sakarya, bisiklet yolları için geç kaldı. Yine de  Yenikent’teki evinden çıkıp Sapanca’ya kadar  bisiklet yolunda güvenle pedallayabileceğimiz günleri bir an önce görmek umuduyla…

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir