Bisikletin Başkenti “Bisiklet Şehri Sakarya”

Uzun zamandır ulusal ve yerelde bisiklet ve mesleki ağırlıklı yazmaya çalıştım. Bugüne kadar bisikletli yaşama dair onlarca konuya değindim. Şehrimizde bisikletle ilgili gündem o kadar yoğun ki, burada iki günde bir bisikletle ilgili yazsam yine de yetişmez.

Bu durum ilgi alanım olduğu için algıda seçicilik değil, Sakarya’nın kurumlarının bisikletli bir gelecek için yaptığı çalışmaların sonucu olarak görebilirsiniz.

Son olarak Sakarya, 26 Eylül’de Belçika’da gerçekleştirilen Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) Genel Kurul Toplantısı’nda Bisiklet Şehri unvanını almaya hak kazandı.

Bu kazanım ve unvanın bir iki yıllık bir emek sonucu olmadığını tahmin edebilirsiniz. 2015’ten bu yana devam eden girişimlerin, planlamanın sonucu.

Şimdi daha da geriye gidip düşününce Sakarya’nın zaten bir bisiklet şehri olduğunu hepimiz biliyorduk. Uzun yıllar önce bisiklet için yapılması gereken yatırımlara geç de olsa kavuşuyoruz.

Bugün şehrimizde Ayçiçeği Bisiklet Vadisi, SAKBİS, her gün artan bisiklet yolları, yeni bisiklet park üniteleri, bisiklet kıraathanesi, ulusal ve uluslararası bisiklet organizasyonlarına şahit oluyoruz. Yine yakın zamanda başlayan Karadeniz’de Pedal Çevirelim projesi de ayrı bir kıymetli. Projeyi ayrı bir yazıda derleyip anlatmaya çalışacağım.

Bisiklet Şehri olmak için UCİ’nin belirlediği kriterler var. Tamamına sitesinden ulaşabilirsiniz. Peki, Sakarya’nın bisiklet şehri yolculuğunda bu kriterlere ulaşmış durumda mı?

Dünyada bisiklet şehri olmuş kentlere baktığınızda şehrin mobilyalarından özel ve resmi kurumların bütünleşik halde bisikletli yaşam entegre olduğunu görürsünüz. Ulaşım, çevre, üretim ve tüketim alanlarının tamamında bisikletle ilişki kurulduğuna şahit olursunuz.

Sakarya, birçok açıdan bu girişimlere başlamış olsa da henüz öneri aşamasında bulunan onlarca konu, şehrimizde hayata geçmeyi bekliyor. Bisikletlilerin yaşadığı o kadar çok sorun var ki bu unvanın sorunların çözümü için bir hareket planına temel olması ilk beklenti.

Yıllardır söylediğimiz, defalarca yazıp anlatmaya çalıştığımız konuları ana başlıklarıyla tekrarlarsak; bisiklet yollarının düzenli bakım onarımı, kitlesel ve periyodik halk turları, bisikletli yaşama yönlendirecek uzun dönem açık hava, dijital platformlarda interaktif (PR) kamusal ilişkiler kampanyaları, Sakarya’dan sonra Türkiye’ye yayılmış olan Sakarya Bisiklet Evi, bisiklet stk’larıyla ortak projeler bisiklet ve doğa kültür turları, daha önce de örnekleriyle birlikte detaylıca yazdığım Ada Treni’ne bisiklet entregrasyonu, düzenli, güvenli bisiklet eğitimleri, trafik parkların bisikletli öğretide yer alması, bisiklet yollarının isimlendirilmesi, Sakarya Bisiklet Müzesi, güvenli park istasyonlarının arttırılması gibi şehrin gerçek ihtiyacını görüp karşılayacak birçok konu…

Hepsi bir süreç. Değişim kolay olmaz. Zaman ve kararlılık ister. Şehrimiz bir kararlılık sonucunda Bisiklet Şehri unvanını aldıysa dönüşümün de beraberinde geleceğine inanıyorum.

Şehrin kurumlarında unvanı almak için emek gösteren herkese yürekten teşekkürler. Bir teşekkürü de bugüne kadar bisiklet için emek vermiş, şehrimizin topluluklarında yönetici, üye, katılımcı olan herkes hak ediyor.

Bugüne kadar isimlerini yazsam kitap olacak bisikletliler ile şehrimizde yüzlerce etkinlik düzenledik. Binlerce kişiyle pedalladık. İlkleri gerçekleştirdik. Hepsi bir araya geldiğinde ise sonucu işte bugün hep birlikte görüyoruz.

Yıllardır bisiklet için emek vermiş, anlatmış tüm büyüklerim, yaşıt ve küçüklerim, herhangi bir etkinliğe katılmış her bir birey, bugün birlikte olduğumuz ve ebediyete intikal etmiş bisiklet önderlerimiz bence çok daha önemli bir yere sahip. Bu farkındalık ve yolculuğun kilit isimlerinin bu insanlar olduğuna inanıyorum.

Geçmişten günümüze Türkiye’de bisiklet sporu ve bisikletli yaşamda öncü olan Sakarya’nın bisiklette başkent olduğunu bir kez daha bu unvan ile şahit oluyoruz.

Bugüne kadar şehrimiz için alınmış en önemli unvanlardan biri olan, Sakarya’yı dünya ile bütünleştiren yeni unvanı Bisiklet Şehri, ülkemize ve şehrimize hayırlı olsun.

Günün sözü;
“Türk milletinin istidadı ve kesin kararı, medeniyet yolunda durmadan, yılmadan ilerlemektir.”
Mustafa Kemal Atatürk

30.09.2021 – Mert Atalay

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir