Gabak Evi, Süt Evi, Çay Evi, Nerede Bisiklet Evi?

Eskilerin Sakarya toprağı için bir sözü vardır “adam eksen adam çıkar” diye. Buna rağmen yıllar geçtikçe tarımda artan giderlere nazaran gelirler düştü, şehrin simgesi tarım ürünleri piyasa ile rekabet edemez hale geldi.

Sakarya’yı bugünlere taşıyan, bu şehri alın teriyle kuran çiftçi, asgari ücretle bir fabrikada çalışmak adına köylerini terk etmek zorunda kaldı. Çünkü ürününü iyi fiyata satamadı. Zarar etti, zarar ettikçe de köyünden vazgeçti. Üretim kadar önemli nokta ise üretileni pazarlamaktı. Hali hazırda tarım ve hayvancılık yapan bir ailenin ferdi olarak şehrin merkezine Gabak Evi, Süt Evi gibi şehrin tarım potansiyelini anlatan çalışmaları gördükçe mutlu oluyorum.

Sakarya Gabak Evi

Elbette tüm ‘yeni’ler doğru – yanlış eleştiri odağıdır. Çevremdeki bazı insanların bu çalışmalara tepkisi de mevcut. Gabak Evi nedir? Şimdi sırası mıydı? O kadar para harcanır mı? Çayın Sakarya ile ne ilgisi var? Pandemi döneminde mi yapılmalıydı? gibi farklı görüşleri duyuyoruz, okuyoruz.

Şahsi görüşüm, dünyada pandemide bir kez daha önem kazanan üretim ve gıda ihtiyacında geleceğe yönelik güzel bir fırsattı ve değerlendirildi. Ayrıca kendi ürettiklerimizi herkese anlatmadıktan sonra nasıl, kime satacağız bunları? Üretim ne kadar kıymetliyse pazarlama da aynı hissede önemli. Umarım yatırımların aktif pazarlaması süreklilik dahilinde devam eder ve nihayetinde üretici bundan faydalanır.

Esasında eni boyu birçok açıdan değerlendirilebilecek bu konuyu başka bir noktaya bağlamak istiyorum. Şehrimizin üretimindeki simgesi olan bu kıymetli çalışmaların yanında en önemli başka hangi simgemiz var?

Bisiklet Dostu Şehir unvanı almış, Ayçiçeği Bisiklet Vadisi, SAKBİS, bisiklet yolları, ulusal ve uluslar arası bisiklet organizasyonları gerçekleştiren Sakarya için elbette şehrin en önemli simgesi Bisiklet.

Zaten bisikletin şehri olan Sakarya için ihtiyaç olan yatırımlara Sakaryalı nihayet erişebiliyor. Sadece yatırım yapmakla mümkün mü? Elbette hayır. Bu noktada sivil toplum en önemli paydaş. Birçoğunuzun bildiği ve gördüğü üzere şehirde bisikletli yaşamın en büyük organizasyon noktalarından birisi ise Bisikletliler Derneği Sakarya Şubesi ve hayata geçirdiği Sakarya Bisiklet Evi.

Bisiklet Evi için daha önce yazılarımda detaylıca bahsetmiştim. Kısaca özetlemek gerekirse; 2017 Nisan’da kaderine terk edilmiş bir evi baştan aşağıya imece usulü yenilemiştik. Bu evde bugüne kadar yüzlerce etkinlikte binlerce bisikletli bulundu. Her yaştan her türden bisikletlinin toplanma noktası olmuştu.

Derneğin etkinlikleriyle birlikte kurumlarla işbirlikleriyle gerçekleşen tüm büyük destekler burada yapılan toplantılarla karara bağlandı.

Belediyelerin tüm etkinliklerinde yüzlerce bisikletliyle karşılıksız olarak gönülden destek verdik, görev aldık, Sakarya’nın bir bisiklet şehri olduğunu anlatmaya çalıştık.

Bugüne kadar bisiklet evine dünyanın onlarca farklı ülkesinden yüzden fazla bisikletli turist geldi. Hepsi kendi dijital ve yazılı mecralarında hem Sakarya’dan hem de Bisiklet Evi’nden övgüyle bahsettiler. Misafirlere tüm bisiklet yatırımlarını gezdirdik, şehrin önemli tarihi ve kültürel dokusunu aktardık, lezzetlerini tattırdık. Tüm misafirlerimiz yüzlerinde kocaman bir tebessüm ile şehir şehir, ülke ülke pedal çevirerek Sakarya’yı anlattılar. Birçoğuyla hala iletişimimiz devam ediyor.

Sakarya Bisiklet Evi, şube yönetimi ve asli üyelerinin desteğiyle ayakta durabilen bir yapı. Maalesef çok eski bir bina olduğu için ne kadar bakım onarım temizlik yapsanız dahi istediğiniz noktaya getiremiyorsunuz.

Bu kapsamda şube yönetimi, belediyeyi ziyaretinde bir yeni Bisiklet Evi projesini sunmuştu. Biz bu talebimizi henüz burayı yapmadan önce de iletmiştik fakat olumlu olumsuz bir dönüş alamayınca evi restore ettik ve kullanıma açtık. Türkiye’de hiçbir örneği yoktu. Dünyada da konsept olarak benzeri yoktu.

Bizim taleplerimiz tekrar tekrar devam etti ama yine bir sonuç alamadık. Örnek olduk, ilk olduk fakat bir destek bulamadık ve bakın Sakarya Bisiklet Evi’nden sonra sırasıyla Türkiye’de hayata geçirilen mekanları sayıyorum;

Sakarya’dan sonra aynı yıl Bursa Yıldırım Belediyesi desteğiyle Yıldırım Bisiklet Evi hizmete başladı.
Sakarya’dan 1 yıl sonra Sağlık Bakanlığı’nın hibesiyle Çukurova Üniversitesi’nde Çukurova Bisiklet Evi hizmete başladı.
Sakarya’dan 1 yıl sonra Lüleburgaz Bisiklet Akademisi kuruldu ve burada bisikletlilere bir lokal ayrılarak hizmete başladı.
Sakarya’dan 2 yıl sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kartepe Belediyesi desteğiyle Kocaeli Bisiklet Lokali hizmete başladı.
Sakarya’dan 3 yıl sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteğiyle İstanbul Bisiklet Evi faaliyete başladı.
Ve ülkenin dört bir yanında kurumların desteğiyle bisiklet evleri açılmaya devam ediyor.

Sakarya Bisiklet Evi mi? Bisiklet Dostu Şehir Sakarya’da metruk bir binadan evrilmiş haliyle ayakta durmaya çalışıyor. Şehre yüksek değer katacak, örnek olacak proje için talepler bekliyor. İnsan sormadan edemiyor; Gabak Evi, Süt Evi, Çay Evi, Nerede Bisiklet Evi?

9 Mayıs 2021 t54.com.tr

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) www.velespitopya.org’a ait olup 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar.

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir