Pandemide Bisiklet Kullanmak İçin 6 Sağlıklı Sebep

Pandemiyle birlikte değişen dünyanın bir daha eskisi gibi olmayacağını söyleyenler azımsanmayacak kadar çok.

Eskilerin tabiriyle “iliğini sömürdüğümüz” dünya, bize yaklaşık 1 yıldır çok daha farklı bir öğretiyi daha sundu. Suyu, toprağı, havayı mahvederek ulaştığımız bugünün dünyasında bir “dur” diyen yaşama yaklaşık 1 yıldır şahit oluyoruz.

Fotoğraf:
Katlanır Bisikletle Kırkpınar Turu – Kırkpınar Sahil
25 Kasım 2020

Böylesine her şeye sahip olduğunu düşünen insanlık,  küresel şirketler ile tüm doğal kaynakları kirletti, tabiatına aykırı şekilde yaşayan milyarlarca insan, şehirlerde leş gibi havada, çimene dahi basmadan yaşıyor. Sıralasak roman olur. Söyleseler inanmayız dediğimiz her şeyi bir bir yaşıyoruz, distopyadan farkımız kalmadı.

Bir toz zerreciği kadar olduğumuz evrende, kısıtlı ömürde bu meselelerle karma karışık duygu ve düşünceler içindeyken bir süredir aklımda olan, evirip çevirip kafamda kurguladığım bu yazıyı nihayet yazıya dökmeye fırsatım oldu.  İşler yoğun, yaşam telaşesi durmadan kollarımızdan çekerken, rutine, sisteme teslim olmamak için verdiğim mücadele ayrı bir hengame.

Çenem düştü. Sadede geleyim. İşte dünya ,yukarıda bahsettiğim, herkesin gördüğü gibi hiç de hesaplanmayan bir noktaya ilerlerken, suyu, toprağı, havayı, şehirleri, yolları, geleceği ve en başta kendini kurtaran, kendine bakan milyonlarca insana ihtiyaç duyuyor. Bu insanların başında da kuşkusuz bisikletliler geliyor.

1- Bulaş Riskini Azaltır

Pandemi dönemiyle birlikte en çok kulladığımız kelimelerin başlında “bulaş” geliyor. En çok bulaş, toplu alanlarda yaşandığına göre bisikletli ulaşımda da tek başımıza hareket ettiğimize göre bisiklet, bulaş riskini azaltan en büyük arkadaşımız. Toplu taşımalarda her ne kadar mesafeli olsak dahi bir arada aynı ortamda nefes aldığımız, aynı koltukları, tutamaçları paylaştığımız her birey nihayetinde risk taşıyor. Bisiklet ile bu riski neredeyse sıfıra indiriyorsunuz.

2- Bağışıklığı Güçlendirir

Ballı zerdaceldan sarımsağa, soğanın içine pul biberler eklemeye kadar şu son 1 yıldan duymadığımız kadar tarifi duyduk. İnsanlar bildiğin saf alkol içip öldü ya… Yapma yavrum yapma. Elbette sağlıklı beslenmek çok önemli. Fast food’larla beslenen, vitaminsiz ve obez insanlara dönüştüğümüz ülkelerden biri olmaya doğru gitsek de her birey kendi sağlığından sorumlu. İşte bunu da sadece sağlıklı beslenerek değil, spor yaparak da sağlamalıyız. Hareket, var oluşta var! Bisiklet sürerek tüm kas gruplarını çalıştırabiliyor, güçlü bir akciğer, dinç bir bünye ile bağışıklığını güçlendirebiliyorsun.

3-Çevreyi korur

Biz, ciğerlerimizle ilgili hastalıklara yeni mi yakalandık? Kesinlikle hayır. Her yıl dünyada sayısız insan çevre ve hava kirliliğine bağlı olarak çeşitli hastalıklara yakalanıyor. Bisiklet, sıfır atık ile çevreyi, şehirleri, toplumu, bireyleri koruyor.

Adapazarı Çark Deresi Bisiklet Yolu

4- Ekonomiktir

Bisikletin ekonomisiyle ilgili bugüne kadar onlarca rapor var. Ülkeler, bisikletli yaşamın  getirilerinin farkında olalı neredeyse yüz yıl olacak. Bireysel olarak bakarsak her gün ulaşıma harcayacağımız meblağlar direkt cebimize kalıyor.

5- Zaman Kazandırır

Geçen yıl duyduğum en güzel cümlelerden biriydi “arabalar cadde ve sokaklar bizden çalan birer hırsız.”

Her harfine katılıyorum. Dilediğiniz kadar yol yapın, sınırsız otobanlar açın, dilerseniz şehirleri baştan aşağı yolla donatın, bilim diyor ki; trafiği yol yaparak değil, motorlu araç sayısını azaltarak çözersin. Motorlu araçlar yüzünden sıkışan trafik, keşmekeş şehirler. İşte daha 1 milyonluk şehirde yaşıyoruz sabah ve akşam saatlerinde tüm kavşaklar, yollar bugünden sıkışıyor. Bisiklet? Bisikletle hepsinin yanından süzülerek gitmek ise başka bir keyif. Özellikle şehir içi ulaşımda bisiklet, motorlu araçlara göre büyük zaman kazandırır.

Adapazarı 2. Geçit

6- Mutlu Eder
Sıkıldık. Eski yaşamımızda yapabildiğimiz birçok şeyden mahrum, çoğunlukla evde geçen günler, aylardan sonra gerçekten sıkıldık. Kimseyle etkileşime girmeden ve hiçbir yere dokunmadan spor yapabildiğin araçların başında gelen bisiklet ise bu can sıkıntısına bire bir geliyor. Bisiklet ile yeni yerler görmek, kaslarını zorlamak, şöyle derin derin nefesler almak, fiziksel ve mental olarak güçlendiriyor, mutluluk hormonlarını salgılatıyor…

İspanya’dan Çin’e pedal çeviren Aleix, Marc ve Rux ile Adapazarı – Düzce Turu

Pandemiyle birlikte dünyadaki büyük kentler bisikletli yaşama büyük yatırımlar yapmaya devam ederken ve bisiklet kullanımı hızla artarken esasında bu maddeleri çokça uzatabilirdim. Rakamlara bağlı totemlerim yoktur ama 6 rakamıyla ilgili güzel bir iki uğurlu hatıramda dolayı 6 maddede bıraktım. Dileğim, en kısa zamanda pandeminin çaresi bulunur ve dünyaya yaptıklarımızı düşünerek başlayacağımız yeni hayatlarımıza sağlıklı ve umutla devam edebiliriz. 

Kaynak:
Pandemide Bisiklet Kullanmak İçin 6 Sağlıklı Sebep – Mert Atalay

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) www.velespitopya.org’a ait olup 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar.

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir