Bisiklet Eğitiminde Yeni Dönem: Denge Bisikleti

Çocuklarının güvenli bir geleceğe sahip olması için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan anne ve babalar, onları farklı eğitim programlarında hayata hazırlıyorlar. Sosyal yaşama entegre olmak, karakterlerini geliştirmek ve yeteneklerini keşfetmeleri için çocuklar birçok spor dalında da eğitim alabiliyorlar.

Yaşamın dengesi çocuk yaşta bisikletle öğrenilir
Hemen hepimizin çocukluğunda bisiklet ile bir geçmişi var. Bisiklet sürmeyi öğrenmek için verilen çaba, esasında hayatta karşılaştığımız her yeni başlangıca çok benziyor. İşte tam bu noktada, bisikletin ve doğru bisiklet eğitiminin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.

Biz bisiklette dengemizi kurmak için defalarca düştük – kalktık. Dönemimizde çok fazla çocuk bisikleti seçeneği olmadığı için ya büyük bisikletlerle ya da denge tekeri desteğiyle öğrenmeye çalıştık. Fakat bu yöntemin birçok eksiği de beraberinde getirdiğini birlikte gördük. Bugün çocuklar, uzun zamandır Avrupa’nın birçok gelişmiş ülkesinde eğitimi verilen Denge Bisikletleriyle Türkiye’de de eğitim alma şansına sahipler.

Neden Denge Bisikleti?
Bisiklet, sadece bir spor dalı değil, ulaşımdan sağlığa, ekonomiden turizme kadar toplumun en büyük çözüm ortağı. Bisikletli yaşamı çocuk yaşta kavrayıp bisikletli yaşama dahil olmak çok daha önemli. Bisiklet, bireysel bir spor olsa da bir o kadar da ekip çalışması. Bisiklet kullanmayı, denge sağlamayı ve diğer davranışları günlerce kendi başına öğrenmeye çalışan bir çocuk, bu öğrenme sürecinde birçok riskle birlikte bisikleti aslında tam öğrenmiyor. Denge bisikletiyle önce bisikletin mantığını ve kişiyle olan bağını kavrayabiliyor.

<!–more Devamını okumak için tıklayınız–>

Tam bu noktada ülkemizde artık denge bisikleti eğitimleri de büyük önem kazanmaya başladı. Türkiye’de Denge bisikleti eğitiminin öncü çalışmalarından biri de Bike and Kids.
İstanbul’da merkezi bulunan oluşum, 4 ay önce Sakarya’da da bir şube açtı. Yıllardır birlikte pedal çevirdiğimiz dostlarımızla 4 aydır özel bir okulda denge bisikleti eğitimi veriyoruz. Bisiklet öncesi ısınma ve denge oyunları yanı sıra ekip çalışmalarıyla çocuklar alternatif çalışmalarla eğitiliyor.

Eğitmenlerimizin içinde çocuk gelişim uzmanı, ulusal ve uluslar arası birçok bisiklet yarışına katılmış bisikletçiler, uzun tur bisikletçileri, çocuklarla birebir ilgileniyor. Özel eğitim programı ile çocuklar henüz 3-5 yaşlarında doğru bir şekilde bisikleti yerden kaldırıp bisiklete binmekten, park etmeye, iki teker dengede gidebilmekten frenlemeye, viraj almaktan gece sürüşüne, ısınma kültüründen koruma, ekipman kullanma kültürüne, trafik eğitiminden, rampalardan ve engellerden geçmeye kadar birçok kabiliyeti kademeli bir şekilde öğreniyorlar.

Denge bisiklet eğitimi çocuğa sabırlı olmayı, düzgün beslenmeyi, güçlenmeyi, arkadaşlığı, centilmenliği, düzenli spor yapmayı, grupla birlikte hareket edebilmeyi, cesareti ve en önemlisi düştüğü zaman kendi başına ayağa kalkabilmeyi öğretiyor. Üstelik gezmek, yeni yerler keşfetmek, arkadaşlarla eğlenmek ve teknolojiye olan bağımlılığı kırmak da cabası.

Bugüne kadar yüzlerce çocuğa eğitim veren Bike and Kids, belirli aralıklarla düzenlediği yarışlarla da çocuklarda mücadele ruhunu güçlendiriyor, öğrendiklerini yarışlarda uygulama fırsatını sunuyor.

İstanbul’da yoğun katılım gösterilen eğitimlerde Sakarya’da da talep zaman içerisinde artmakta.

Denge Bisikleti eğitimlerini Sakarya’da anlatmaya ve davetlere de katılmaya devam ediyoruz.  Dün Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nde önemli bir etkinlikte Denge Bisikletini bir kez daha anlattık. Sakarya Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve SATSO’nun ortaklaşa düzenlediği İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası etkinliğinde 6 okuldan 100 çocuğu denge bisikletiyle tanıştırdık. Güvenli bisiklet kullanımı ve bisiklet ekipmanlarıyla sürüş hakkında farkındalık oluşturmaya çalıştık. İlk defa bisiklet süren çocuklar bile doyasıya eğlendi, güvenle bisiklet sürdüler.

Denge bisikleti eğitimlerinde yukarıda bahsettiğim tüm kazanımları çocuklarınıza aktarmak için Sakarya’da önce deneme derslerine katılarak eğitim almaya karar verebilirsiniz. Yazıp anlatmaya çalıştığım Denge Bisikleti eğitimini daha fazla incelemek isterseniz Bike and Kids İnstagram ve Web sayfasından detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Haftanın Sözü:
Hayat bisiklet sürmek gibidir, dengenizi korumak için sürmeye devam etmelisiniz.
Albert Einstein

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir