Adapazarı Zaferinin 100. yılı

Aylarca bayrağı dalgalanamayan, ezanları susturulan Adapazarı, cephe cephe, sokak sokak söküp atılan düşmanla birlikte 21 Haziran sabahı işgalden kurtuldu. Dile kolay, tam 100 yıl geçti…

Sakarya için Adapazarı için çok önemli bir gün olmasına rağmen geçen yıl 21 Haziran’ın kuru kutlama mesajlarıyla hatırlanmasına sitem, eleştiri ve öneriler sunan “Adapazarı’nın Kurtuluşunu Kutlamamak” başlığıyla bir yazı kaleme almıştım.

Yazımda, yüzlerce yıl kardeş gibi yaşamış insanların, bir hayal peşinde mezalime başladığını, Yunan komutanlar önderliğinde Ermeni – Rum çetelerinin Adapazarı ve çevresinde Türklere çokça eziyetler ettiğini tarihi atıflarıyla anlatmıştım.

Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu ile etkinliğe dair hatıra fotoğrafı

Kuva- yı Milliye’ye katılan Adapazarı Kazasının kahramanlarının, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü önderliğinde orduların düşmanı Anadolu’dan söküp atmaya başlamasıyla Adapazarı’nda da direnişe başladığını yazmıştım. Bu şanlı direniş ve çatışmalar nihayetinde şehrimiz 21 Haziran sabahı işgalden kurtuldu. Aylarca sonra sabah ezanı Halit Molla tarafından Orhan Cami’den okundu.

Yazımda, böylesine önemli bir zaferin yeteri kadar önemsenmediğini anlatmaya çalışmıştım.

Gün bugündür ki nihayetinde 100. yıl etkinlikleri gerçekten şehrin zaferinin hak ettiğini sundu. Sakarya Valiliği, Adapazarı Belediyesi, Sakarya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çeşitli etkinlikler düzenlediler.

21 Haziran’ı dolu dolu yaşatan etkinliklerin en ses getireni kuşkusuz Türk Yıldızları’nın Zafer selamlamasıydı. Şehir dışarı çıkıp bu harikulade gösteriyi izledi. Ben de ofisimden gururla takip ettim, tüylerim diken diken oldu. Gurur duydum. Sosyal medyada o kadar çok paylaşıldı ki, şehrin gökyüzünde birleştiğini anladım.

Diğer farklı etkinlikler akşama kadar devam ederken biz de bisiklet 19.00’da başlayan etkinliğine katıldık. Şehrin bisikletli sivil toplum kuruluşları olan Bisikletliler Derneği Sakarya Şubesi ile Sakarya Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği ve halk tarafından dört yüze yakın bisikletli Sakarya Yüzme Havuzu’nda buluştu.

Yazılarımı takip edenler bilir, bugüne değin kimsenin adını yazılarımda yazmadım fakat böyle güzel bir günde böyle kıymetli bir girişimde öncü olan Adapazarı Belediye Başkanı Sayın Mutlu Işıksu da geldi ve pedallamaya başladık. Aynı zamanda Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Sayın Arif Özsoy, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü döneminden tanıştığımız, bisikletli yaşam için yoğun destek veren Adapazarı Belediye Başkan Yardımcısı kıymetli ağabeyimiz Fatih Çelikel de birlikte pedal çevirenler arasındaydı. Protokole yine Belediye ve Müdürlükten katılım yüksekti.

Türk Bayrakları ile donatılmış yüzlerce bisiklet, şehirde harika bir görsel şölen oluşturdu. Sakarya Yüzme Havuzu önünden Çark Caddesi’ne ulaştık ve Adapazarı Belediyesi önüne kadar pedalladık. Burada hep birlikte bir fotoğraf aldıktan sonra etkinlik sona erdi. Etkinlik sonunda Başkan Işıksu’ya bire bir giderek bu etkinlik için teşekkür ettim ve eşimle birlikte bir hatıra fotoğrafı çekildik.

Bu 21 Haziran’da gördük ki, isteyince zaferin kutlaması böyle efsane olabiliyor. Tüm şehir, milli ve manevi bir bilinç etrafında toplanabiliyor.

Böylesine önemli bir günde şehirde zafer havasını anlatmak için emek gösteren herkese yürekten teşekkürler. Bize Adapazarı’nı emanet etmek için canını hiçe sayan ceddimiz de rahat uyusun, torunları burada, Adapazarı burada!

Şanlı Zaferimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir