Ada Treni’ne Bisiklet Entegrasyonu

7 yıllık hasret sona erdi, Ada Treni uzun yıllar sonra tekrar seferlerine başladı. Uzun zamandır yapılmadık ne imza kampanyası ne eylem ne de söylem kalmıştı. Birçok sebep sunularak çalışmayan Adapazarı’nın simgesi trenimiz, raylarda tekrar ilerliyor…

16 Mart Cumartesi günü, sevdiğini istasyonda bekleyen sevdalılar gibi Sakaryalılar, trenin gelişini Adapazarı Tren Garı’nda beklediler. Uğruna şiirler, şarkılar yazılan, birçok öykü ve romanda yazarların kaleminden dökülen Ada Treni raylarda istasyona yaklaştıkça, şehrin simgesi yeniden mutlu etti, yüzler güldü.

Bölge esnafıyla biraz Ada Treni üzerine konuşunca, asıl mutlu olanların onlar olduğunu daha da anladım. Hepsi heyecanlı ve daha da umutlu. Çünkü Ada Treni ile Sakarya’ya güzergahı boyunca gezip görmeye gelen binlerce insan vardı. Nihayetinde bizim bile lisede dersten kaçıp İstanbul’un semtlerinde volta atmamızın ilk adımıydı Ada Treni… Ne kadar metihler dizip sevinsek az. Tekrar çalışmasına yönelik emek veren kim varsa hepsine borçluyuz.

Adapazarı’nın simgesi trenimize artık bir sorumluluk daha düşüyor. Bisiklet taşımacılığı. Esasında bu hafta baharın gelmesiyle başlayan akşam turlarımızı anlatacaktım fakat Ada Treni, daha baskın geldi. Ayrıca hem örnekleri hem de birlikte sürdüğümüz birçok pedaldaşımızın da ortak kanısı, trende bisiklet taşımacılığının da önünün açılması.

Trende şu an sadece katlanabilir bisikletlerinizi katlayıp taşıyabiliyorsunuz.

 

Peki Ada Treni’ne neden bisiklet entegrasyonu yapılmalı?

 

Öncelikle hemen her hafta sonu hem Sakarya’dan İstanbul’a, hem de ters istikamette birçok bisikletli şu an bisikletlerini otobüsler aracılığıyla taşıyorlar. Uzun yıllardır İstanbul’a giderken ben de bisikletimi götürüyorum. İstanbul trafiğinde ne araba ne toplu taşıma kar etmiyor. Bisikletle her işimi çok kolay halledebiliyorum. İstanbul istikametinden ise Sakarya’ya doğa ve kültür gezileri için gelen bisikletliler var.

Sakarya, 2020 Dünya Dağ Bisikleti Şampiyonası gibi Türkiye için yüksek önem arz eden bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. İşte Ayçiçeği Bisiklet Vadisi gibi bir büyük yatırımı da mevcut, hizmete başladı. Bu çalışmaları rahat ve güvenli ulaşım çeşitliliği ile desteklemek gerekiyor. Bisikletli ulaşım entegrasyonuna Sakarya’da bir örnek olarak Belediyesi otobüslerinde bisiklet taşıma aparatı bulunuyor.

Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’ni merak eden İstanbul ve Kocaeli bisiklet grup, takım ve bireysel sürücüleri var ki, sırf burada sürüş yapmak, görmek için bile ulaşım bir başka problem haline geliyor. Bir düşünün, İstanbul, Kocaeli’nden bisikletinizi trene yükleyip Adapazarı Tren Garı’nda ineceksiniz. Çark Deresi istikametindeki bisiklet yolundan başlayıp yeni yerleşim yoluna şu an yapılan bisiklet yoluyla Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’ne kadar ulaşacaksınız… Harikulade.

Elbette sadece Bisiklet Vadisi değil, Sakarya’nın birçok kişi tarafından henüz bilinmeyen o kadar çok doğal ve kültürel mekanı bulunuyor, hepsinin canlanması için bisiklet turizmi, önemli bir anahtar. Sakarya’da öylesine güzel iki gölümüz var ki, biri Sapanca Gölü, diğeri Gölkent’teki Akgöl. Ada Treni istikametinden trene binip, bu göllere alternatif diğer yollarla da ulaşıp keyifli zaman geçirmek mümkün. Daha nicesi… Özellikle hafta sonu doğa ve eko turizmi için Ada Treni’nde bisiklet taşımacılığı örnek bir çalışma teşkil edecektir.

 

Nasıl?

Birçok ülkede trende bisiklet taşımacılığının yüzlerce örneği var. İlk etapta talep ve arzı dengelemek için en az dört bisiklet taşıyabilecek bisiklet sabitleme üniteleri yapılması bambaşka bir boyutu da beraberinde getirecek. Bu ünitelerin tabana sabitlemeli, tavana asmalı birçok modeli mevcut.

Hatta bazı örnekler var ki, grup etkinlikleri için kalabalık bisiklet ulaşımı için vagon tahsisi bile mevcut. İnsanlar kentlere ulaştıklarında bilhassa tren istasyonlarında, bisiklet kiralama yapılabiliyor ve insanlar şehre direkt bisikletle adımları atmaya başlıyorlar. O aşamaya ulaşmak için önce bisikletin küçük çaplı entegrasyonu için ilk adımların atılması, 2020 sürecinde Sakarya’nın bisiklet şehri çalışmalarına yüksek katkı sağlayacaktır.

İstanbul ve Kocaeli’ndeki onlarca bisiklet grubu yüzlerce insan, çevre bölgelere bisiklet turları yapıyorlar. Sakarya’nın çevre şehirlerinde yaşayan insanlar hafta sonu akın akın çevre noktalara gidiyorlar. Sakarya’ya niye gelmesinler… 

Bu sadece bisikletlileri değil, gelecek binlerce turist ile yerel kalkınmayı, en önemli reklam çeşidi olan yüz yüze anlatmayı, şehrin imajının ve değerlerinin ülke çapında yayılmasını, örnek bir çalışma ile ülkede öncü bir adımın atılmasına vesile olur.

Bu iş olmaz demeyin. 
Daha geçen yıl, neden Sakarya’da Akıllı Bisiklet İstasyonları yok diye hayıflanıyorduk. Şu an şehirde 15 farklı noktaya bisiklet kiralama istasyonları kuruluyor… Ada Treni’nde bisikletliler için de alanın ayrılması zor bir süreç değil.

Sakarya, isterse bunu yapar.

TCDD, isterse bu köprüyü kurar.

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir