Sakarya’nın Bisiklet Yollarını İsimlendirmek

Adapazarı, geçmişten bugüne ülkemizin en yoğun bisiklet kullanılan şehri. 65 yılda şehir büyüdü, yeni ilçeleri ve yoğun nüfuslu toplu yerleşim yerleri ile artık 1 milyonu aşmış bir Sakarya oldu. Öncelikle coğrafi koşullar el verdiğinden dolayı bisiklet kullanımı giderek arttı. Bugün Sakarya’da bisiklet olmayan ev var mı? Şehrimize dışarıdan gelen bir başkası, bu bisiklet kültürünü fark edebiliyor.

Bu kültür beraberinde direkt bisiklet sporuna da sirayet etti ve ediyor. Sakarya, Türkiye’nin bisiklet sporunda en önde gelen isimlerini bünyesinde barındırıyordu. Ulusal ve uluslararası yarışlarda Sakarya, bisiklet sporunda öncüydü. Nice şampiyonlarımız var. Şehrimizin bisiklet geçmişini yazılı ve görsel olarak ele alıp detaylıca geleceğe taşıma gayesiyle bir süredir bu isimleri, geçmişten bugüne yaptıklarını, başarılarını ve şehre katkılarını araştırıyorum, arşivliyorum. Tozlu raflardan birçok veri toparladım. Okudukça ve bilgileri derledikçe bisiklete bir dönem sırtımızı döndüğümüzü, yeterli önem vermediğimizi görüyorum.

1970’li yıllar Antrenör Yaşar Eşer ve sporcuları Resmi Geçit Töreninde – Adapazarı

2020 Dünya Dağ Bisikleti Maraton Şampiyonası’nın da etkisiyle Bisiklet Dostu Şehir olmak için birçok bisiklet yatırımı yapılan şehrimizin, geçmişteki bisiklet kültürünü bugüne taşıma noktasındaki eksikliklerini gözlemleyebiliyorum. Kıymetli büyüklerimiz, eski antrenör ve sporculardan geçmişteki Sakarya başarılarını dinliyorum. Hala bilmediğim, öğrenmeye çalıştığım birçok nokta var. Bunları geleceğe taşımak, vaktinde Sakarya’yı gururlandırmış, bugün de aramızda bulunan bisiklet spor ve kültürüne ömrünü adamış insanlara bir vefa borcumuz yok mu? Bence var.

Adapazarı Çevre Yolu Bisiklet Yolu – Eylül 2019

Bisiklet geçmişimizi bugüne taşıyacak materyalleri derleyip sunabileceğimiz bir mekan olması şimdilik bir hayal olsa da en azından mevcutta yapılmış ve yapılması planlanan yatırımlarda bu vefayı sunabiliriz.

Bisiklet yolları bunu sunabilmek için ilk etapta oldukça elverişli. Bisiklet yollarının isimleri şu an mevcut caddeleriyle anılıyor. Örnek veriyorum, Serdivan 2. Cadde Bisiklet Yolu, Eski Reji Bisiklet Yolu… Bu yolları mevcut caddeler ile bağıntılı olarak isimlendirmek yerine, bisiklet geçmişimizin önemli isimlerini bu yollara vermek şehrimize yakışacaktır.

Örnek olarak, bugün Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nden şehir merkezine Çark Deresi kenarından bir bisiklet yolu yapılıyor. Her kurumla yaptığımız görüşmede bu yolun yapılması adına söylemlerde bulunduk, projeler sunmuştuk. 2017’de ‘Yeni Yerleşim Yoluna Bisiklet Yolu Şart’ başlıklı yazımda da detaylıca anlatmıştım. Bugün yolda çalışmalarda neredeyse sona gelindi. Bu bisiklet yoluna şehrimizin bisiklet geçmişinden önemli isimlerinden birinin adını verilmesi gayet şık olacaktır. Aynı şekilde mevcut tamamlanmış bisiklet yolları da isimlendirilirse geçmişi geleceğe taşıyabilir, Sakarya için emek göstermiş ve gösteren kişilere vefamızı sunabiliriz diye düşünüyorum.

Bu Pazar: “Bisikletimle Yoldayım Afetlere Hazırım”

Bisiklet, afetlerde ulaşım için en gerçekçi araçlarının başında geliyor. Depremi ve çeşitli afetleri yaşamış bireyler olarak bisikletli ulaşımın bu afetlerde nasıl öneme sahip olduğunu her fırsatta anlatıyoruz. Bu kapsamda Bisikletliler Derneği olarak AFAD Sakarya ile çeşitli çalışmalar başlatmıştık. Eğitimler verdik, stantlar kurduk, bilinçlendirme çalışmaları yaptık. Girişimler devam ediyor.

Son olarak AFAD Sakarya ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde “Bisikletimle Yoldayım Afetlere Hazırım” etkinliği planlandı. 22 Aralık Pazar günü saat 12.00’da Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nden başlayacak tur, şehir merkezinde sona erecek. Tüm bisikletlilerin bu anlamlı etkinlikte buluşması dileğiyle…

Haftanın sözü;
“Bana karşı nazik olup, garsona kaba davranan kişiye güvenmem. Çünkü garsonun yerinde ben olsaydım, bana da aynı şekilde davranacaktı.”
Tüm zamanların en iyi boksörü Muhammet Ali Clay

20.12.2019 – Sakarya Yenihaber Gazetesi – Mert Atalay
https://www.sakaryayenihaber.com/sakaryanin-bisiklet-yollarini-isimlendirmek-makale,13573.html

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir