“Sürdürülebilir Yaşam ve Kentler için Ulaşım Amaçlı Entegre Bisiklet Yolu”

Görüp izleyebileceğiniz tüm başarılar, süreklilikten gelir. Kısaca, bir konuda başarılı olmak istiyorsanız, bir defa yapıp bırakmak değil, öncesi, anı ve sonrasında da sürekli kılmanız gerekir. Halkla İlişkilerin temellerinden olan Reaktif (olaylar gerçekleştikten sonra) ve proaktif (olaylar gerçekleşmeden önce) yaptığınız tüm çalışmalar sizi sadece başarı için bir noktaya taşır.
Yaşamımızda hepimiz belirli konularda başarılara ya da başarısızlıklara uğradık. Kentler de insanlar gibidir ya, şehrimiz de birçok farklı konuda başarı, başarısızlık hikayelerine sahip. Ne olursa olsun, dünya geçici ve bir emanet bırakacağız. Nasıl yaşamalıyız sorusuna cevap aslında açık: hepimiz şunu biliyor ve söylüyoruz, her şeyin başı sağlık. Kentlerde de sağlıklı, kaliteli yaşam için başarılı bir geleceğin mümkün olması için “Sürdürülebilir Yaşam” projeleri üretiliyor. Projeler elbette belirli politikalar dahilinde yerel yönetimler tarafından uygulanıyor.

Yerel Yönetimlere…
İşte tam bu noktada sürdürülebilir bir yaşamın temeli, bisikletli yaşamın uygulanabilir olması için Genel Merkezimizde çok önemli bir basın toplantısı düzenledik . Bisikletliler Derneği’nin öncülüğü ve organizasyonuyla Türkiye’nin öncü Sivil Toplum Kuruluşları olan Türk Kalp Vakfı, Türkiye Kardiyoloji Derneği, Türkiye TORAKS Derneği, ÇEVKO, TÜÇEM, İSMMMO, WWF, TEMA Vakfı, Marmara Üniversitesi Hipertansiyon ve Arteroskeroz Merkezi, Türkiye Trafik Kazaları Önleme Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği, Türkiye Olimpiyat Dernekleri, AKUT Vakfı, AKUT Spor, Beyin ve Kalp Sağlığı Derneği, Türkiye Diyabet Vakfı, Koruncuk Vakfı, TAP, Enerji Verimliliği Derneği, Türkiye Gezginler Derneği ve Fenerbahçeliler FEDER Derneği ile ortak bir açıklama yaptık.
Ulusal birçok haber kanalının ana haber bülteninde ve ulusal gazetelerde geniş yer tutan açıklamamızda, yerel seçimler öncesi ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarının uzman oldukları alanlarda “Sürdürülebilir Yaşam ve Kentler için Ulaşım Amaçlı Entegre Bisiklet Yolu”nun önemine değinildi.
Detaylarını yönetim olarak hazırladığımız açıklamanın bazı kısımlarını yorum katmadan buraya da yazıyorum; “Türkiye’de Güvenli ve Entegre Bisiklet Altyapısının olmaması kısa mesafe ulaşım ihtiyaçlarımızda Otomobil kullanımını zorunlu kılmaktadır, Otomobil kullanımı ise toplumsal olarak bizleri hareketsiz bırakırken, hareketsizlik sağlık sorunlarını tetiklemekte, Kalp, Diyabet, kanser oranını arttırmakta, hava kirliliği yaratmakta, iklim değişikliği için karbon salımını arttırmakta, ekonomik olarak büyük maliyetler ödememize neden olmaktadır, ülke olarak Bisikletli yaşamın gelişmiş ülkeler düzeyinde olmamasının kaybı büyüktür, cari açığa katkısı yıllık 24 milyar dolardan başlamaktadır.
Enerji bakanlığınca 2012 yılında yaptırılan Ulusal Ankette toplumun %66,7 sinin bisikleti Ulaşım aracı olarak tanımladığı, ancak güvenli yollar olmadığı için bisiklet ile ulaşım sağlamaktan kaçındığı ortaya çıkmıştır. Yine aynı ankette Güvenli bisiklet yolu olsa kısa mesafe ulaşımını bisiklet ile yapmak isteyenlerin oranın % 51,2 dir Toplumumuz Bisikletli yaşam için heyecanlı ve hazırdır.”

Basın bildirisinin başlangıcından itibaren bisikletin, sağlık, ekonomik, ulaşım, turizm ve diğer alanlardaki açıklamalarına yeni başlatarak devam ettireceğimiz “Bisikletli Yaşam Girişimi” adı altında bir çalışmayla devam ettik.
Çevre konusunda çalışan STK‘larımız Hava Kirliliği ve gürültü ile mücadelede bisiklete ihtiyacımız olduğunu ifade ediyor. İklim Değişikliğini durdurmak için çalışan STK’larımız İklim için bisiklete ihtiyacımız olduğunu ifade ediyor. Sağlık konusunda çalışan STK’larımız Sağlıklı Toplum için bisiklete ihtiyacımız olduğunu ifade ediyor. Ekonomi konusunda çalışan STK’larımız Kişisel ve Ulusal Tasarruf için bisiklete ihtiyacımız olduğunu ifade ediyor. Sürdürülebilir yaşam konusunda çalışan STK’larımız Sürdürülebilirlik için bisiklete ihtiyacımız olduğunu ifade ediyor. Enerji verimliği konusunda çalışan STK’larımız Enerji tasarrufu için bisiklete ihtiyacımız olduğunu ifade ediyor. Turizm Konusunda çalışan STK’larımız Sürdürülebilir Turizm, Eko turizm ve aktif turizm için bisiklete ihtiyacımız olduğunu ifade ediyor. Engelliler Konusunda çalışan STK’larımız Engellilerin Güvenli ve özgürce ulaşımı için bisiklet yollarına ihtiyacımız olduğunu ifade ediyor. Çocuklarımız konusunda çalışan STK’larımız gelecek nesiller için bisiklete ihtiyacımız olduğunu ifade ediyor. Trafik Konusunda çalışan STK’larımız ölümlü kazaları azaltmak için bisiklete ihtiyacımız olduğunu ifade ediyor. Spor konusunda çalışan STK’larımız spor ve ulaşım için bisiklete ihtiyacımız olduğunu ifade ediyor. Doğal afetler ve arama kurtarma konusunda çalışan STK’larımız doğal afetlerde insan hayatı kurtarmak için bisiklete ihtiyacımız olduğunu ifade ediyor.
Bisikletli Yaşamı destekleyen Birleşmiş Milletler 3 Haziran gününü Dünya Bisiklet Günü İlan etmiştir Birleşmiş Milletler’in 2030 Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda belirlenen 17 hedeften 12’sinin ortak paydaşı, yaşam kalitemizi arttıracak, bisikletli yaşamın ülkemizde de gelişmesinin Belediye Başkanlarının desteği ile hayata geçeceğini biliyoruz.
Yerel Yönetimlere ne düşüyor?
Son 8 yılda bisikletli yaşamın ülkemizde önemli yasal düzenlemeler yapıldı. Çevre ve Şehircilik bakanlığı 7 Mart 2012’ de bisiklet yollarını teşvik kapsamına almış, Eylül 2014 de orta öğretimde bisiklet seçmeli ders olarak müfredata girmiştir, 3 Kasım 2015 de Resmi Gazetede 33 sayfalık Bisiklet Altyapı yönetmeliği çıkarılmıştır, Sağlık Bakanlığı Bisiklet yolu yapan Belediyelere her metre için bir adet olmak üzere bisiklet vermiştir. Tüm bu yasal Gelişmiş Belediyeler için yasal ve finansman altyapısını hazırlamıştır. Bundan sonrası güvenli ve entegre bisiklet yolları yapmak özellikle Toplu konut alanlarından başlayarak okula, bakkala, berbere, pazara, camiye, spora, tiyatroya, toplu ulaşım duraklarına, kısa mesafede ( 8 km kadar ) bisiklet ile ulaşabilmek ve ulaşım aracı olarak güvenle kullanılabilmek istiyoruz, kaldı ki elektrikli bisikletler ile bu marjlar artmış olup, coğrafi engellerde sorun olmamaktadır.
Sakarya’da durum nedir?
Sakarya, son dönemdeki bisiklet yatırımlarıyla ülke genelinde sesini duyurmaya devam ediyor. Ayçiçeği Bisiklet Vadisi başta olmak üzere şu an birbirine entegre olmayan bisiklet yolları, bisiklet tamir istasyonları, Türkiye’nin en önemli bisikletçilerini bünyesinde barındıran bisiklet takımı, akıllı bisiklet istasyonları bünyesinde barındırıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bisiklette pilot il seçildik ve hepsinden ziyade 2020 Dünya Dağ Bisikleti Maraton Şampiyonası şehrimizde düzenlenecek…
Nihayetinde bu çalışmaların sadece merkez ilçede değil, en çok bisiklet kullanımı olan diğer ilçelerde de yayılarak devam etmesi için gerekli tüm sebepleri yukarıda da tek tek belirtildi.
Sürdürülebilir bir yaşam, kaliteli, yaşanabilir bir Türkiye ve Sakarya için dileğimiz halkımızın seçeceği Başkan ve yönetimlerinin bisikletin sesine kulak vermesi…

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir