Bisikletliye Çarpıp Kaçmak

Aslında kafamda kurguladığım farklı yazılar vardı. Şehrin kurumlarının diğer ülkeler ile iş birliği için başlattığı Karadeniz’de Pedal Çevirelim’i yazmak niyetindeydim. Sonrasında ise üç defa farklı yazılarda kaleme aldığım Harmantepe Kalesi’nde kazı çalışmalarının nihayet başladığını öğrenmiş, kafamda bir yazı kurgulamıştım. Oturup yazması kalmıştı.

Çevrem, yahu bisiklet harici biraz daha fazla yaz demekte bir nebze haklı olsa da hayatın olağan akışında vakit ayırıp geleceğe bir nebze katkı sunacağını düşündüğünüz konulara bazen sıra gelmiyor. Ayrıca şehrin ana gündemlerinden birisi bisiklet olunca ve yine olağan bir Pazar turunda bisiklet süren bir arkadaşınıza, büyüğünüze araba çarpıp kaçtığını duyunca yine oturup bisiklet yazıyorsunuz.

Kaza hepimizin başına gelebilir, gelmiştir. Trafik kurallarına uyulmadığı için her yıl yüzlerce insanı kaybediyoruz, sevenleri yasa boğuluyor. Bisiklet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte trafikte bisikletli sayısı arttıkça bisikletlinin dahil olduğu kazalar da artıyor.

Yıllardır olduğu gibi bu yıl da Pazar günü dernek olarak bir sürüş etkinliği düzenleyen Bisikletliler Derneği Sakarya Şubesi, bu defa Melenağzı’na gitmeyi planlıyor. Yol boyunca hiçbir sorun yaşamadan Melenağzı’na kadar ulaşıyorlar.

Yazının başlığından da anlaşılacağı üzere olay burada başlıyor. Anlatılan bilgilere göre Akçakoca Melenağzı girişinde grup halinde kendi şeritlerinde sürerken aynı şeritten gelen başka bir araç, Şube Başkanı İlhan Şengel’e çarpıyor. Kanal kenarına yuvarlanan İlhan bey hastaneye kaldırılıyor ve sonuçlarda dört kaburgasının kırıldığı tespit ediliyor. Vücudunun çeşitli yerlerinde dikiş gerektiren yarılmalar, soyulmalar meydana geliyor.

Ardı sıra elbette kolluk kuvvetleri devreye giriyor ve bilgi alıyorlar. Kaza anından İlhan bey eve gidene kadar saat başı bilgi alarak yardımcı olmaya çalışıyorlar.

İlhan bey olaydan bir gün sonra dernek ve kişisel sayfalarından yaptığı açıklamada, çarpıp kaçtığını söylediği araç şoförüne sitemlerde bulunuyor. Gerçekten orada çok daha kötü şeyler meydana gelebilirdi. Şu an çok daha üzücü satırlar yazıyor olabilirdik.

Bisikletliler Derneği Sakarya Şubesi’nde 3 yıl başkan yardımcılığı yaptıktan sonra 3 yıldır da genel merkezde görevliyim. 49 ilde şube ve temsilciliğimiz var ve hemen her hafta bir kaza haberi geliyor. Bugüne kadar birçok bisiklet kazasında yardımcı olmaya çalıştık, çalışıyoruz.

Bir bilgiyi tekrar etmek istiyorum. Bisiklet, yasalar dahilinde sağ şeritte gitme hakkına sahiptir. Kurallara uymayanlar sebebiyle kazalar meydana geliyor. Kaza bu olabilir ve hepimizin başına gelebilir. Bu bugün İlhan beyin başına geldi. Yarın senin benim başıma da gelebilir.

O sebeple bir bisikletli gördüğünüzde onun da sizinle yolda aynı hakkı olduğunu unutmayın!

Yani, sanki önünüzde başka bir motorlu araç varmışçasına yavaşlamalı ve o aracı nasıl solluyorsanız o şekilde güvenli şekilde geçmeniz gerektiğini öğrenmemiz gerekiyor. İnanın dünyanın birçok gelişmiş, trafik kuralları benimsenmiş ülkesinde bu şekilde yapılıyor. Ülkemizde de yaygınlaştı, insanlar yıllardır yapılan kampanyalar ile bir bilinç düzeyine ulaştı fakat işte Pazar günü yaşananlara göre bu kurala uyulmadığı için yine üzücü bir durumla karşı karşıyayız. Kimse bir kazaya karışmak, canını yakmak istemez. O yüzden kurallara uymak zorundayız.

Süreç devam ediyor. Bu noktaya kadar, daha ilk andan itibaren yakın ilgi gösteren, her aşamada bilgi sağlamaya çalışan İlçe Jandarmadaki Komutanlara teşekkür ederiz.

Soruşturma aşamasında şu an net bir yargıda bulunamayız, geri kalanını hukuk sistemi içinde hep birlikte izleyeceğiz.

Lütfen bisikletliye saygı gösterin. Trafik kurallarına uyun ve bir kaza anında gerekli yardımda bulunun. Çünkü kaportamız, bedenimiz…

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir