Dolmuştan İn Bisiklete Bin

Yaşanabilir bir şehir, motorlu taşıtlardan arınmış, yaya, bisiklet ve rekreasyon alanlarıyla kentte yaşayanların özgürce hareket edebildiği yaşam alanlarıyla var olabilir, gelişir.

Bugün gelişmiş ülkelerin birçoğu, kent  merkezlerinde motorlu taşıt trafiğini azaltmak adına birçok proje geliştiriyor ve uyguluyor.

Şehrimizde de öncelikle Adapazarı’nın merkezi olmak üzere motorlu taşıt trafiği günden güne artmakta. Park sorunu ise başka bir boyut. Çözümün daha fazla yol yapmak olmadığı konusunda sanıyorum hem fikiriz.

Çözüm, yayalaşma, alternatif ulaşım ve bisikletli yaşamın geliştirilmesi.

Sadece ulaşım değil, ekonomik olarak da bisiklet önemli bir çözüm ortağı. 13 Eylül’deki yazımda belirttiğim üzere son dönemde giderek artan maliyetlerle birlikte ulaşıma da zamlar yapıldı.Tarifelere göre her gün dolmuşları kullanan Sakaryalılar, ay sonunda ciddi bir meblağı ulaşıma harcıyorlar. Gelir ve ciddi geçinme sorunu yaşanan şu dönemde her şeye zam gelmişken bir de ulaşımın bu şekilde zamlanması, aile ekonomilerine bir sarsıntı daha yaptı. Bunun en sağlıklı ve ekonomik çözümü ise bisikletli ulaşım.



Öncelikle bisikletim yok, nasıl olacak diyenlere SAKBİS’i önermek isterim. SAKBİS’ler Sakaryalıların yoğun ilgisini gördü. Her gün her saat her tarafta birini sürerken görebilirsiniz. Sürenlerin birçok fotoğrafını çektim. Kullanıldığını gördükçe mutlu oluyorum.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’ndan edindiğim son bilgiye göre SAKBİS sistemindeki bisikletler, 6 ayda 43 bin 200 defa kullandı. Bu, yeni bir sistem için sevindirici ve çok ciddi bir rakam. Alışkanlıklar arttıkça bunun katlanacağını öngörebiliriz.

Saati iki lira olan bisikletler ile şehir içinde dolmuşla ulaşabileceğiniz hemen her yere ulaşabiliyorsunuz. Bisikletler konforlu. Işıklarıyla görünür olabiliyorsunuz. Riskleri indirgiyorsunuz. Önündeki sepetine çantayı at, yola devam et. Sakaryalı işin kolayını buldu.Bu kadar kişi kullanıyorsa demek ki vatandaş, çarşıya, pazara, işe, okula, manava, camiye, berbere SAKBİS ile gitmeye başladı.

Bu şehirde neden bisiklet kullanmayasın ki? Coğrafi olarak elverişli. Dolmuşlar ile trafikte bekle, durakta bekle. Hesaplayınca en ucuz dolmuş tarifesi in- bin 2,5 lira. Bunun dönüşü de var, etti 5 lira. Kısa süreli bir iş için SAKBİS ile gidip gelmek 2 lira. Sonuç, hem ekonomik hem de sağlıklı.

Bugün baktığınızda şehrin her yanında bisikletli ulaşım gün geçtikçe artıyor. Sonucunda da öncelikle hareketli ve sağlıklı yaşama kavuşan kullanıcılar genel sağlık giderlerine yardımcı oluyor. Fosil yakıt kullanmıyor, hava kirliliği yapmıyor, şehrin havasını koruyor. Yakıta para vermiyor, dolmuşa para vermiyor, aile ekonomisine ve dolaylı olarak şehir, ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Trafik yapmıyor, park sorunu yaşamıyor, şehrin ulaşımına, park sorununa ve trafiğine çözüm oluyor.

İnsan istedikten sonra ulaşamayacağı, pedallayamayacağı mesafe yok. Yıllarca uzun ya da kısa mesafelerdeki işlerine, okullarına pedal çeviren kişiler tanıyorum.  Tüm bu kazanımlar olduktan sonra trafikle uğraşmadan, dolmuşa, yakıta para vermeden, mutlu ve huzurlu şekilde günlük sporunu da yaparak bisikletle ulaşım sağlamak en güzeli.

***

Önceki akşam şehrin bisiklet duayenlerinden rahmetli Yaşar Eşer’in sporcularından İhsan ağabeyin bisiklet dükkanında oturup sohbet ediyorduk. O sırada bir amca bisikletiyle ağır ağır geldi. Oturduk çay içtik, tanıştık, sohbet ettik. Yakup amcaya birkaç soru sordum. O anlattı, biz dinledik.

Yakup amca, 1969’dan bugüne kadar tam 50 yıldır bisikletiyle yollarda. 72 yaşında olmasına rağmen maşallahı var. Uzun yıllar işine de pedal çevirerek gittiğini, her işini bisikletle gördüğünü anlattı. Bu şehirde Yakup amca gibi her yaştan binlerce kişi var…

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, bisiklet süren insanlar, bisiklet ve açık hava
Yakup Amca



Çok uzun yıllar bisikletli ulaşım için harekete geçmeyen kurumlar, çok geç kalınmış bisiklet yollarına ve diğer altyapı çalışmalarına önem vermeye başladılar. Gelişmiş ülkeler gibi bisikletli ulaşım altyapısına kavuşup Bisiklet Şehri olabilir miyiz bilmem ama bu şehir zaten Bisikletin Şehri Sakarya.

Nihayet bisiklet yollarına yavaş yavaş kavuşabilen Yakup amca gibi binlerce Sakaryalı, 50 yıldır dolmuştan indi, bisiklete biniyor.
Sıra sende!

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi
https://www.sakaryayenihaber.com/dolmustan-in-bisiklete-bin-makale,13273.html
İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir