Sapanca ve Bisiklet Yolları

2016 yılında Bisiklet Evimizde misafir ettiğimiz, Çin’den yola çıkıp İspanya’ya pedal çeviren, aylardır yolda olan İspanyol çift, Sakarya’da gezip görülecek yerleri merak etmişlerdi. Sapanca’ya yönlendirdik.

Dönüşte gölün güzelliğini anlata anlata bitirememişlerdi. Böylesine temiz bir suyun etrafında büyük yolların olmasının çok acı olduğunu söylemişlerdi. Bisiklet yolunun çok az olduğunu, tüm göl etrafının bisiklet ve yürüyüş yollarıyla donatılmasının harikulade olabileceğini konuşmuştuk. Her zaman kendi aramızda dile getirdiğimiz konuları bir yabancıdan duymak da aklın yolu bir dedirtmişti.

Sapanca, Sakarya’nın turizm, kültür ve sosyal yaşam açısından en belirgin yüzlerinden biri. Her ne kadar son zamanlarda Arap akınına uğrasa da hala Marmara bölgesindeki çevre illerden birçok yerli yabancı turisti ağırlamaya devam ediyor. Sapanca Gölü ve çevresine yılda sayısız insan akın ediyor. Çay içiyor, yemek yiyor, yürüyüş yapıyor ve bisiklet kullanıyor.

Sapanca gibi kıymetli bir bölge, bisikletli yaşamda da çok aktif rol alıyor. İstanbul, Kocaeli, Düzce ve diğer çevre illerden bisikletliler buraya pedal çeviriyor, kamp yapıyor, keşfediyor. Biz de çoğu kez bu bölgede kalabalık bisiklet etkinlikleri düzenledik.

Sakarya’nın trafikten arınmış, göl kıyısında rahat rahat bisiklet kullanılan alanlarından biri de Sapanca Gölü kıyısında. Göl kıyısındaki Uzunkum Yürüyüş ve Bisiklet Yolu alanında özellikle hafta sonu yoğun bir bisiklet kullanımı söz konusu.

 

Gönül ister ki, Sapanca ile Adapazarı birbirine bisiklet yollarıyla bağlansın. Projeler gerçekleşsin. Küçük de olsa son dönemde bir bisiklet yolu projesi daha eklendi göl kıyısına. Uzunkum çıkışı, Sakarya Caddesi’nden Anadolu Otoyolu’na bağlanan ve Arifiye Gölpark’a ulaşan alandaki boşluğa yeni bir yürüyüş ve bisiklet yolu inşa edildi.

Bugün, Sakarya’nın merkez ilçelerindeki bisiklet yollarının imalatı ve sonrasındaki süreçlere Bisiklet Dernekleri dahil ediliyor. Sapanca için böyle bir durum söz konusu olduğunu sanmıyorum. Sebebi açık, yol bittikten sonra hemen her bisikletli, yolun durumundan şikayetçi. Açıkçası yol yapılırken çok umutlandık. Fakat bugün gelen yorumlar hiç iç açıcı değil. Tam gölün kıyısındaki yol yapılırken şehirdeki her hangi bir bisiklet topluluğu ile irtibat kurularak fikir, düşünce ve yorum alındığını duymadık.

Teknik olarak parke taşları ile yapılmış olması dağ bisikletiyle giderken bile bisikletin kontrolünü zorlaştırıyor. Hatta bisikletliler esprili bir dil ile ‘böbrek taşı dökmeye bire bir’ diye yorumlarda bulunuyorlar. Giriş çıkış güzergahlarındaki eğim ve kavislerine yapılan parklanmalar, o bölgedeki seyyar dükkanların işgaliyeleri de cabası. Dedik ki, yorumları ve düşünceleri toparlayalım. Birçok eksiğini gördük fotoğrafladık ama insanlara da soralım.

Bisikletliler Derneği Sakarya Şubesi sayfamızda bir anket başlattık. Yolun standartlara uygun olup olmadığını insanlara sorduk ve yorumlarını dinlemek istedik. Kişiler önceden de birçok paylaşımda düşüncelerini paylaşmışlardı. Çok acımazsızca eleştirilerin yanında yapıcı birçok yorum da yapıldı. 4 günlük sürede 1.064 kişiye erişen ankete katılan 120 bisikletli, bu yolu yüzde 22 standartlara ve sürüşe uygun bulurken, geriye kalan yüzde 78’lik dilime oy verenler standart dışı ve sürüşe uygun bulmadı…

 

Katlanır bisikleti olup sürüşte sorun yaşayan, başka bisiklet modelleri olup bu yolda gittiği için bisikleti arızalananlardan olduğu gibi yol bisikleti olanların kesinlikle sürüş yapamadığını belirten yorumlar mevcut. İşin en kötü kısmı, bisiklet yolunda süremeyen bisikletliler, ana caddede sürdüklerinde ve bir kazaya karıştıklarında yasal olarak hakları olmamaları… Bu açıdan bakınca daha büyük bir problem söz konusu.

Şimdi, bu kadar masraf edildi. Yolu düzeltmek, sürülebilir bir hale getirmek, baştan yapmak kadar maliyet ve iş gücü istiyor. Bu bisiklet yolunu yapanların, bir defa bisikletlerini alıp bu yolda sürmelerini rica ediyorum…

Bu yolun haricinde Uzunkum’daki eski bisiklet yolunda boyama çalışması yapılmış, emek verenlerin ellerine sağlık. Fakat bu yolda ciddi bir drenaj sorunu var. En ufak bir yağmurda bisiklet yollarında su göletleri oluşuyor. Yanı başında göl olan bir yolda, drenaj sorunu yaşanan bir bisiklet yolu. Daha fazla yorum yapmaya gerek yok sanıyorum.

 

Park Sorunu

Sapanca’daki bisiklet yollarında en çok yaşanan sorunların biri de bisiklet yolundaki motorlu araç parklanmaları. Her nasıl ki, araçların girişinin yasak olduğu yerde bisikletliler sürüş yapamıyorsa ve buna direkt yaptırım olabiliyorsa bisiklet yollarına park etmiş araçlara da gerekli yaptırımın uygulanması gerekiyor.

Bisikletli turizm ve yaşamda Türkiye’de başkent olabilecek, ciddi turizm geliri elde edebilecek niteliklere sahip böylesine kıymetli bir bölgenin, mevcut ve yeni bisiklet yatırımlarını önemle değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Haftanın sözü:

“Hayat, on vitesli bir bisiklet gibi. Çoğumuzun hiç kullanmadığı vitesleri var.”

Charles M. Schulz

 

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir