Abhazya Zafer Bayramı

30 Eylül…
Kafkasya’daki tüm kardeşlerin Abhazya için verdiği kurtuluş mücadelesinin kutlu zafer günü.

30 Ağustos Türkiye’miz için nasıl işgalden kurtuluşun zaferi ise 30 Eylül, Abhazya için aynı manaya sahiptir.

Şanlı zaferin yıl dönümünde Sakarya Kafkas Kültür Derneği, Abhazya Zafer Bayramı’nı kutlamak için 30 Eylül akşamı bir kutlama programı düzenledi.

Kıymetli büyüklerimiz başta olmak üzere her yaştan katılımcı, Zafer Bayramı’nda Derneğin yeni binasında bir araya geldi. Dernek binası ve çevresi kutlama günü için özenle hazırlanmıştı, Abhazya ve Türk Bayrakları ile donatılmıştı.

Program saygı duruşu ve Abhazya Milli Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmaları ile başladı. Açılış konuşmalarının ardından cephede bulunanlar ve akrabaları, o günlere dair duygu ve düşüncelerini aktardılar. Ardı sıra Abhazca şarkılar ve geleneksel dansımız Apsuva Koşara icra edildi.

Zaferi hatırlamak gerekirse; 26 yıl önce Gürcistan’ın Abhazya’yı işgali ile başlayan kanlı çatışmalar, 30 Eylül 1993’te Abhazya’nın zaferiyle sonuçlanmıştı. Kafkas halklarının bir araya geldiği, beş binden fazla şehidin olduğu çatışmalarda Sakarya’dan şehitlerimiz de bulunuyor.

Diaspora’nın kayıtlarına göre savaşın ilk şehidi Sakarya’dan Tsıba Efkan Çağlı’dır. Türkiye’miz için 30 Ağustos Zaferi’nde olduğu gibi Abhazya için 30 Eylül Zaferi’ne ulaşana kadar nice Abhaz ver Çerkes, cepheden cepheye koşmuş, canını feda etmiştir.

Bugün özgürce yaşayabiliyor, kültürümüzü özgürce yaşatabiliyorsak onların sayesindedir. Hatırlamak, hatıralarını yaşatmak hepimizin vefa borcu…

Beş binden fazla şehidin olduğu, Türkiye’den otuz üç kişinin katıldığı ve beş şehidimizin olduğu savaşta, ömrünün baharında canını Abhazya için feda eden şehitlerimize sevgi, saygı ve minnetle…

Abhazya Savaşında Türkiye’den Şehitlerimiz;
Efkan Çağlı (Tsıba)
Bahadır Özbağ (Abağba)
Hanefi Aslan (Yeğoj)
Vedat Akar (Kuazdba)
Zafer Alış (Argun)

Nıgzara akzayt aydgılara, ayaayra, ahakuytra!
(Yaşasın birlik, zafer ve özgürlük!)

03.10.2019
Sakarya YeniHaber

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir