Türkiye Şampiyonu SAKARYA


Bazen bir kürsüye bakarsınız…. Azimle ve uzun zamandır emek vermiş bireylerin haklı gururunu izlersiniz. Buna bazen direkt orada bulunarak bazen televizyon izlerken bazen gazete okurken bazen radyo dinlerken kürsü alanlara şahit oluruz.

Anlattığımız bu sahneye 2 gün üst üste, tam iki defa hem de şehrimizin sporcularıyla şahit olduk. 22- 23 Eylül’de düzenlenen Türkiye Yol Bisikleti Şampiyonası’nda Sakarya, hem zamana karşı hem de büyük erkekler kategorilerinde kürsünün sahibi oldu.

Pandemi nedeniyle yapılamayan yarışlar, düzenlenemeyen Türkiye Şampiyonaları’nın ardından Sakarya, bu konuda hem tesis hem de rota güvenliğini sağlayarak Şampiyona’yı bir kez daha şehrimizde yaşattı.

Türkiye Yol Bisikleti Şampiyonası’na en son 2017 yılında yine şehrimizde düzenlenen bir yarışta Aday Hakem olarak bulunmuştum. 2020’de tekrar şehrimize kazandırılan Şampiyona, pandeminin gölgesinde yapıldı desek eksik olmaz.

Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nde bundan önce yapılan etkinliklerde konserler ve çeşitli etkinlikler ile vadide halktan da katılım gözlemleniyordu. Bu defa tribünler boş yarış başladı ve bitti. Ayrıca yarışların hafta içi düzenlenmesi de ayrı bir etkiye sebep oldu.

Şampiyona boyunca sahadaki kritik noktalarda emniyet güçleriyle birlikte Sakarya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü sporcuları ve şehrimizin genç arkadaşlarının kendi aralarında oluşturduğu Sakarya Bike Team’den arkadaşlarımızla 30 kişilik görevli bir ekip kurduk. Bu ekibin sorumlusu olarak 22 Eylül’deki Zamana Karşı yarışında mevcut rotayı motosikletle 3-4 defa turladım.

İlk Gün – Zamana Karşı

Bu yıl rota, diğer yol bisikleti şampiyonalarına nazaran daha teknik isteyen, tırmanış ve inişleriyle daha fazla kuvvet ve azmi doğru kullanmayı gerektiren bir rotaydı.  Bu anlamda ilk defa yine Sakarya’da yol bisikleti şampiyonasına bir farklılık katılmış oldu.

Gün sonunda Zamana Karşı yarışlarında Sakarya yine kürsüdeydi. Farklı illerden 106 sporcunun katıldığı Zamana Karşı yarışlarında Sakarya Büyükşehir Belediyesi Salcano’dan Mustafa Sayar birinciliği, Spor Toto Bisiklet Takımı’ndan Oğuzhan Tiryaki ikinciliği, yine SBB Salcano’dan Emre Yavuz üçüncülüğü aldı. Yine 23 yaş altı kategorisinde de SBB Salcano’dan Halil İbrahim Doğan kürsüde ikinciliğin sahibi oldu.

İkinci Gün – Büyük Erkekler – Genç Erkekler

23 Eylül’de ise yine şehrimizi gururlandıran tabloyu gördük. 134 km’lik rotada ter döken Sakarya’nın sporcularından Onur Balkan farkla birinci oldu. Onu takiben yine sporcularımız Halil İbrahim Doğan ikinci ve Emre Yavuz üçüncü olarak kürsünün sahibi oldu.


Yarışın ikinci günü Sakarya’nın tek uydu televizyonu TV264 ekranlarında gün boyu canlı yayında yarışı aktarmaya çalıştım. Yayında, Sakarya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Arif Özsoy, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanı llhan Şerif Aykaç, 15 Temmuz Camili Mahalle Muhtarı Yunus Özçelik’i konuk ettim. Genç kategorilerinin bulunduğu yarışlarda da yine şehrimizin genç bisikletlileri ile sohbet ettik.

1.Müjde: Yenikent Spor Kompleksi

Bu sohbetlerimiz esnasında Sakarya Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Özsoy, herkes için spor projesi kapsamında toplumun her kesiminin spor ve sağlıklık yaşama entegrasyonuna yönelik çalışmalarını aktardı. Özsoy, sohbetimizin sonuna doğru Yenikent bölgesinde, Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nini komşusu konumundaki spor kompleksinin yenilenme müjdesini verdi. Detaylarını aktardığı projede o bölgede yaşayanların sağlık ve spor dolu bir yaşama ulaşması adına kıymetli bir yatırım olacağından bahsetti. Dileriz en kısa sürede tamamlanır.

2. Müjde: Paraşüttepe Yenileniyor

Yine canlı yayında sohbet ettiğimiz Sakarya Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanı İlhan Şerif Aykaç, şehrimizde bisikletli yatırımlar hakkında bilgi verirken, Büyükşehir’in bisiklet takımının başarılarından bahsetti. Geçtiğimiz hafta SBB önderliğinde düzenlenen Avrupa Hareketlilik Haftası etkinliklerini aktardı. Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerle yapılacak bisiklet projesinden bilgiler verdi.

Sohbetimizin sonuna doğru bir müjde de İlhan başkandan geldi. Şu an Paraşüttepe olarak bildiğimiz, maalesef toplum olarak çöp içinde bıraktığımız Serdivan tepedeki alanlardan bahsetti. Hatta Hattbu bölge için zamanında “Sana Dün Çöp Bir Tepeden Baktım Aziz Sakarya” yazımda da sitem etmiştim. İlhan Şerif Aykaç’tan buranın düzenleneceği müjdesini duyduğumda çok mutlu oldum. Hakikaten çok kıymetli bir alan ve en kısa zamanda halka kazandırılmasını bekliyoruz.

Organizasyon

Toparlayacak olursak; pandemi dönemi boyunca düzenlenemeyen yarışlardan en önemlisi Türkiye Şampiyonası Sakarya’nın ev sahipliği ile düzenlenebildi. Arkadaşlarımdan en çok gelen eleştirilerin başında canlı yayında tam teknik bilgi vermememdi. Haklılar. Yayın boyunca ancak aralarda telefonla bilgi alarak yarışın durumu hakkında bilgi verebildim. Normalde bu sunumlarda bilindiği üzere hem görüntülü hem de arka planda sporcuların durumu, yarışın kaçıncı turda olduğu, grupların dağılımı gibi sürekli bir bilgi akışı sağlamam gerekiyordu.

Her ne kadar etkinlik boyunca haklı eleştirilere açık organizasyonun diğer eksiklikleri olsa da kıymetli bu yarışı şehrimize kazandıran Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etmek gerekir. Böyle bir dönemde bu yarışı pandemi önlemleri ile düzenlemek bile kıymetliydi.

Aynı zamanda 2 gün boyunca sporcuların güven ve huzur için yarışmalarını sağlayan Sakarya Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler de yoğun mesai harcadılar, emeklerine sağlık.

Son olarak bisikletçiler yarış koşarken hemen her kavşakta ve riskli bölgede görev alarak parkurun güvenli bir alana dönüşmesini sağlayan, rotadaki gizli kahramanlar, Sakarya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı sporcular ve yine şehrimizin genç bisikletçi arkadaşlarının oluşturduğu Sakarya Bike Team üyelerine, Düzce’den katkı sunmak için gelen kıymetli misafirlerim Selim Cicu ağabeyimize ve dostlarımıza teşekkürler…

Her şeyin sonunda onlarca şehirden yüzden fazla sporcunun katıldığı bir yarışta Sakarya’nın kürsüye hakim olmasının keyfi bambaşkaydı.

1 ay sonra Sakarya’nın büyük günü Dünya Dağ Bisikleti Maraton Şampiyonası’nda görüşmek üzere…

25.09.2020
t54.com

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir