Şimdi Sıra Ada Treni’nde!

Yaşam kalitesi yükselmiş yaşanabilir şehrin temeli, çağdaş ve modern çözümler ile mümkündür.

Adapazarı’nın çağdaş sembolü, şehrin yüreğindeki atar damarlarından biri olan Ada Treni, 7 yıl boyunca şehirle bağlantısını kesmişti. Nihayet yıllar süren mücadele sonucunda 7 yıl sonra Mart ayında şehre geri döndü.

Değişim ve gelişim, Ada Treni’nin geri dönüşü gibi zaman ve emek istiyor. Aynı bisikletlilerin trenlerdeki haklarını kazanmak için verilen emek ve zaman gibi…

O noktaya gelmeden önce değinmek istediğim noktalar var. Bisikletin diğer ulaşım araçlarıyla entegrasyonu, birçok getiriyi beraberinde kazandırır. Öncelikle şehrin turizmine katkısı olmak üzere bireyler şehirler arası yolculuklarında ve planlarında bisikletli ulaşıma yönelirler. Trafik, sağlık, turizm, ekonomik olarak şehre büyük katkı sağlar. Son dönemde yapılan çalışmalarla giderek artan bisikletli yaşam tarzı, entegrasyon modellerinin uygulanmasını zaruri hale getirdi.

Şehrimizde bu entegrasyonun ilk adımı, belediye otobüslerine yapılan bisiklet taşıma aparatlarıydı. Elbette bunu tetikleyen bisiklet şehri olma çalışmaları kapsamında Ayçiçeği Bisiklet Vadisi, yeni bisiklet yolları, yeni park üniteleri, SAKBİS gibi bisikletli yatırımlar yüksek önem arz ediyor. 2020 Dünya Dağ Bisikleti Maraton Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak şehrimiz için ciddi adımlar.

Bugün bu adımlara, Ada Treni’nin de dahil olması gerek. Çünkü örnek teşkil eden çalışmalarda bir adım geride kaldı. Artık yurt genelindeki Ankara – Eskişehir – İstanbul Halkalı ana hat treninde bisikletlilere kapılar açıldı!

Bisikletliler Derneği olarak 2013 yılından bu yana birçok görüşmelerde bulunduğumuz TCDD, bisiklet için bugüne kadar çeşitli adımlar attı.

Hatırlamak adına;  önce trenlerde ücretsiz giriş hakkı kazanmıştık. Ardından hızlı trenlerde katlanır/ jantları sökülmüş bisiklet ile yolculuk hakkı elde etmiştik. Ve bugün bir hayalimiz daha gerçek oldu. Avrupa standartlarında vagon içi bisiklet askısının ilk adımı atıldı. Trenlere vagon içi bisiklet askısı yapıldı. Yıllardır istenilen, hayal edilen talebimiz, nihayet hayat buldu. Askı bulunan vagonlara bisiklet logosu da eklendi.  Ana hat trenlerinde de artık bisiklet için de kapılar açılmış oldu.

 

Şimdi sıra bisiklet şehri Sakarya’nın Ada Treni’nde…  Bisiklet şehrinin treni olan Ada Treni için bisikletli – tren entegrasyonunda bir an evvel girişimleri başlatılmalı.

22 Mart’daki Ada Treni’ne Bisiklet Entegrasyonu başlıklı yazımda detaylıca anlattığım entegrasyonla ilgili şunları söylemiştim;
Birçok ülkede trende bisiklet taşımacılığının yüzlerce örneği var. İlk etapta talep ve arzı dengelemek için en az dört bisiklet taşıyabilecek bisiklet sabitleme üniteleri yapılması bambaşka bir boyutu da beraberinde getirecek. Bu ünitelerin tabana sabitlemeli, tavana asmalı birçok modeli mevcut.
Hatta bazı örnekler var ki, grup etkinlikleri için kalabalık bisiklet ulaşımı için vagon tahsisi bile mevcut. İnsanlar kentlere ulaştıklarında bilhassa tren istasyonlarında, bisiklet kiralama yapılabiliyor ve insanlar şehre direkt bisikletle adımları atmaya başlıyorlar. O aşamaya ulaşmak için önce bisikletin küçük çaplı entegrasyonu için ilk adımların atılması,  2020 sürecinde Sakarya’nın bisiklet şehri çalışmalarına yüksek katkı sağlayacaktır.

Gelecek bisikletli olacak, bundan eminiz ve siz de emin olun bundan yıllar sonra gelişmiş kentlerdeki gibi sadece bisiklet vagonlarını göreceğiz. Giderek artan bu talebi daha fazla göz ardı edemeyiz.

 

 

Artık ülke genelinde örneği olan bir çalışma için bisiklet şehri Sakarya, Ada Treni’nde bisiklet entegrasyonunu bekliyor, hak ediyor!

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir