Üniversiteliler Sakarya’yı Neden Sevmiyor?

Sakarya Nehri ve birçok deresiyle beslendiği verimli toprakları, Karadeniz’e kıyısı olan sahil şeritleri, dünyanın sayılı, kıymetli su kaynaklarından Sapanca Gölü, kıymetli göl ve göletleri, şelaleleri, yaylaları, zengin bitki örtüsü, birçok kültürün harmanlandığı, diğer büyükşehirlere göre aslında daha yaşanabilir hali ile Sakarya, Türkiye için kıymetli ve önemli bir şehir…

Sakarya dışından gelip buraya yerleşen birçok kişinin Sakarya için ortak kanıları mevcut. Fakat özellikle 2 ya da 4 yılını burada yaşayan öğrencilerin sürekli şikayet ettiği ve beklenti içinde olduğu konular var.


Görüntünün olası içeriği: bisiklet, gökyüzü, açık hava ve doğa
Fotoğraf: Sakarya Üniversitesi Kampüs’ten Sapanca Gölü


Sakarya’da artık iki üniversite var. Sakarya Üniversitesi. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi. İki üniversitenin bünyesinde on binlerce öğrenci var. Fakat mezun olan çoğu öğrenci maalesef şehrimizden bir an önce çekip gitmenin derdinde. Kimisi de Sakarya’yı çok seviyor. Fakat açık ara gözlemlendiğim, öğrencilerin çoğu üniversite hemen bitse de gitsek düşüncesinde. Bunu gördükçe gerçekten üzülüyorum.

Bulunduğum sosyal ortamlardan ötürü üniversitelerden arkadaş, tanıdıklarım var.  Mezuniyet töreninden sonra “bir daha görüşmemek üzere Sakarya” benzeri yazılarını sosyal medya hesaplarında paylaşan arkadaşlarımın, tanıdıklarım aslında neyi anlatıyor? Birlikte vakit geçirdikçe şehirden beklentilerini ve neden Sakarya’yı bir türlü sevemediklerini anlayabiliyorum.

Bisiklet camiamıza da dahil olan, tanışıp çok güzel hatıralar biriktirdiğimiz üniversiteli arkadaşlarımızı dinliyorum. Hatta birisiyle röportaj yapalım gazetede yayınlayalım bu konuları dile getirin diye kendi aramızda bile konuştuk.
 
Öğrencilerin bu tutum, düşünce davranışlarını gözlemleyip anlamaya çalışırken Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı tarafından yaptırılan Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri ve Türkiye Üniversite Öğrenci Memnuniyeti Araştırması (TÜMA) 2019 yılı araştırması geçen gün açıklandı. 73 sayfalık araştırma çarpıcı bilgilerle her şeyi açıkça çekinmeden anlatmış. Sakarya, 2018’e göre 4 basamak daha gerileyerek 34’ncü sıradan 38’e düşmüş. Araştırmanın en dikkat çekici noktası ise öğrenciler üniversiteden memnun, Sakarya’dan değil. Ankette, şehrin sosyalleşme mekan, ortamlarından ve halkın kendilerine olan bakış açılarından rahatsız oldukları belirtiliyor. Esasında bu birçok şeyi özetliyor.

Araştırmanın sonuç bölümünü herkesin okumasını tavsiye ederim. Özellikle Sakaryalıların… Sakaryalılar, öğrencilere hangi açıyla bakıyor? Bu cevabı herkes kendisine bir kez sorup samimi cevap vermeli. Çünkü bu cevapların sonucunda şehrin gördüğü zarar ortada!

İlk üniversitemde bulunduğumuz şehir ve çevre şehirlerin kurumları ve o bölgenin sivil toplum kuruluşlarıyla o kadar çok etkinlik ve proje düzenlemiştik ki, neredeyse oralı olmuştuk artık. Sakarya Üniversitesi’nden de mezunum. Yüksek Lisansımı da Sakarya Üniversitesi’nde yaptım. Oradaki kadar faaliyet üretecek, yönlendirecek, motive edecek kanal bulamadım. Peki ya şehrimizde, öğrenciler ne kadar dahil ediliyor şehre? Şehrin bugününe, geleceğine?

Belki de ülkemizin en güzel manzaralı, ferah kampüsü olan ve eğitim olarak da iyi üniversitelerine sahibiz. Sosyal faaliyetler bakımından eleştirilebilir yanları mevcut. Üniversitede artık şenlik yok. O başlı başına bir fiyasko. Tüm şehir bu üniversite şenliklerini bekler, gerçekten harika organizasyonlar olurdu. Artık yok. Umarım engelleyenler ve dinleyip düzenlemeyenler tüm bu araştırma sonuçlardan mutludur. Onun detayları başka…

Sosyal faaliyet demişken; öğrenciler ve şehrin bütünleşmesi için Mavi Durak’ta şenlik yapıldı. İnsanlar eğlendi diye burunlarından getirdiler. Hem düzenleyenlerin hem eğlenenlerin. İnsanların hayatlarının en güzel yıllarında unutamayacakları bir etkinlik oluyor, gerçekten şehirde güzel şeyler oluyor diye sevinmiştim. Gel gör ki, şenlik bitti bir sürü tantana oldu. Bir sürü bahaneyle engel olmaya çalıştılar. Bir daha da düzenlenmedi. Siz eğlenmiyorsunuz diye nedir bu gerginlik. Sizin hayata bakış açınıza uymuyor diye nedir bu baskı? İnsanlar sizin doğrularınızla yaşamak zorundaymış gibi linç edeceklerdi öğrencileri. Şunu tekrar etmek istiyorum; kimse sizin doğrularınızla yaşamak zorunda değil hanımlar, beyler… Yaşamıyor, yaşamayacak da. Bu baskılar tam tersi etki yapar ve yapacak da.
 
Bugün şehirle üniversite öğrencilerini buluşturacak, öğrencilerin şehre ve kendilerine değer katacak kaç projeleri, sürekli halde bulunan faaliyetleri var?
Şehre en çok ekonomik kazanç getiren, en dinamik, en yararlı olacak kitle, evden derse gidip geliyor. Hafta sonu gelince yakın şehirdekiler Cuma gününden otobüse atlayıp burayı terk ediyor. 

Araştırmalar, anketler ve sonuçları gerçekten çok önemli ve yapılması gerekenlere ışık tutuyor olabilir. Fakat tüm bu değişimleri yapacak, yönlendireceklerin bu sonuçlar ne kadar umurunda? Bence araştırılması gereken asıl nokta burası. Öğrenci mutlu mu, yaşamının en verimli ve unutulmaz yıllarında kendi çevresine sıkışıp kalıyor mu, öğrenci şehir ile nasıl barışır ve katma değer oluşturmasını sağlanır… İşte bence asıl mesele burada yatıyor…

İyi değil, kötü bir iz ve algı bırakarak mezun olan, iş güç makam mevki sahibi olacak on binlerce insan, Sakarya için uzun yıllar sonra aynı his ve düşüncelerde olacaklar. Her yerde karşımıza çıkacak, değişmeyecek acı tablo.

Ve bence en kötüsü de bu…

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir