Sakarya’da Okula Bisikletle Gitmek

Kuyudibi kavşağındaki kahvede oturup bir çay için, sabahları okula bisikletle giden ve akşamüzeri evine dönen bir sürü öğrenci göreceksiniz. Eski Ankara yolundaki mahallelerde okulların bahçesinde onlarca bisiklet göreceksiniz. Daha sayabileceğim onlarca okulda bisikleti ile okula pedal çeviren öğrenciler var.

bike to school ile ilgili görsel sonucu

Bir gün Karaağaç Bulvarı’ndan Orhan Cami güzergahına pedal çevirirken bir bisikletli öğrencinin yanına yaklaştım ve sordum, neden okula bisikletle gidiyorsun, dolmuşlar var servisler var? Bisikletimle istediğim zaman istediğim yere gidebiliyorum. Harçlığım da cebimde kalıyor cevabını aldım.

Peki yeterli mi? Şehir içi araba trafiği her gün arttığı için ulaşımı güçleşen şehirde, çözüm daha çok yol yapmak, servisler ile okula gitmek, özel arabalar ile ulaşım mı? Kesinlikle değil.

Çocukluğumda okuldan eve dönerken okul önlerinden akın akın çıkan yaşıtlarım ile mahallelere, sokaklara dağılır evlerimize ulaşırdık. Şimdi okul önlerinde onlarca servis aracı çocukları evlerine götürmeyi bekliyor. Özel okulların önünde yığınla araba çocukları bekliyor. Bisikletle ve yürüyerek ulaşılabilen okul yolculuğunda ne değişti de bisikletle veya yürüyerek gidemiyoruz?

Ebeveynler çocuklarının güvenli şekilde okula ulaşmalarını istemekte kesinlikle haklılar. Güvenlik, ulaşım, işgücü farklılığı argümanlarıyla Sakarya’nın dinamikleri değişti, değişiyor. Buna rağmen bugün desteklenmemesine rağmen şehrin birçok okulunun önünde yığılmış, park edilmiş bisiklet görebilirsiniz.

Bisikletle okula gitmeyi artırmak için onlarca ülkede örnek projeler uzun yıllardır uygulanıyor. Amerika’da 25 yıl boyunca öğrencilerin okula geliş yöntemleri ve istatistiği sonucunda, öğrencilerin yürüyerek ve bisikletle okula ulaşmaları için çalışmalar başlatıldı. Öğrenciler tarafından sık kullanılan yollarda güvenlik önlemleri arttırılıyor, bisiklet yolları yapılıyor ve güzergah güvenli yol tayin ediliyor. New Jersey’de önce güvenli bisiklet sürüş eğitimi verilen okullarda öğrenciler, bir lider öncülüğünde (çoğunlukla öğretmenleri) takımlar, gruplar halinde okula bisikletle gidiyorlar.

 

Birçok Avrupa kentinde çocuklar, Bisiklet Okul Servisiyle okula pedal çevirerek ulaşıyorlar. Okullarda bisiklet park yerleri, tamir istasyonları yapıldığı gibi okula bisikletle gelen öğrencileri cezbedici, takdir eden çalışmalar yürütülüyor.

Bisiklet Şehri olma iddiasıyla yatırımlar yapılan Sakarya’nın okullarında da bisikletli eğitim seferberliği başlatılmalı. Vakit buldukça gönüllü ekiplerimiz ile gidip iki üç saat kadar bisikleti anlatmaya çalışıyoruz. Öğrencilerin ilgisi çok yüksek. Uyguladığımız Bisiklet Dostu Okul projelerine de ayrıca değiniyoruz fakat yeterli değil. Bisiklet, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müfredata eklenmiş olmasına rağmen şehrimizde bisiklet dersi veren her hangi bir okul olduğunu henüz duymadık.

 

Bugün vızır vızır araba işleyen caddelerin çoğu yaya ve bisikletlilerin olacak. Tahmini 10 yıl içinde Adapazarı merkezindeki onlarca cadde ve sokağın trafiğe kapatılacağını ön görebiliriz. Trafik, sağlık, çevre gürültüsü, park, hava kirliliği sorunları olmayan bir şehir için bisikletli yaşam ve kültürü sağlamanın temeli, eğitimden geçiyor. Bunu de elbette ağaç yaşken yapmak gerekiyor… Bisiklet yollarıyla örülmüş, bisiklet bilinç ve farkındalığı arttırılmış şehirde daha çok öğrenci okuluna bisikletle gidebilmeli…

 

Haftanın Sözü

“Bisiklet geleceğin önemli bir parçası. Olmak zorunda. spor yapmak için spor salonuna arabayla giden toplumda bir yanlışlık var.” Bill Nye

 

https://www.sakaryayenihaber.com/mobil/12296-sakarya-da-okula-bisikletle-gitmek-yazisi.html

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir