Bisiklet Dostu Kafe

Şehirler, mekanlarıyla anlatılır, hatırlanır. Çoğumuz Adapazarı’na gelen misafirlerimizi şehrin lezzetlerini tattırdıktan sonra kafelerden birinde ağırlarız. Bu kafe kültürünü beraber yaşarız. Zaman içerisinde Adapazarı merkezdeki kafe kültürü şehrin farklı noktalarına yayıldı. Üniversitenin etkisi yadsınamaz. Şu an Adapazarı ve Serdivan’da yüzlerce kafe, her gün binlerce müşterisini ağırlıyor.

Bizim de müdavimi olduğumuz kafeler var. Özellikle kitap ve kahve konseptini yakalayabilmiş kafelerin keyfi başka oluyor. Fakat özellikle dikkat ettiğimiz bir husus bu mekanlara bisikletle ulaşabiliyor, güvenle park edebilecek alan bulabiliyor muyuz? Nihayetinde ülkemizin en çok bisiklet kullanılan şehirlerinin başında olan Sakarya için bu istek olağan bir durum.

Kafeler için de en yararlı müşteriler, bisikletliler diyebiliriz. Her gün binlerce bisikletlinin trafikte olduğu şehrimizde bu bisikletliler hangi mekanları neden tercih ediyor? İşte tam bu noktada Bisiklet Dostu Kafeler bu soruya cevap için ortaya çıkıyor. Nedir bu Bisiklet Dostu Kafe, sanırım önce kısaca anlatalım. Bisikletliler için belirli kriterleri sağlayabilen; öncelikli olarak güvenli park alanı, indirim, kampanya, belki teknik imkanlar sunabilen mekanlar bisiklet dostu kafe olabiliyor.

Neden bisiklet dostu kafe olmalı? Çünkü Bisikletliler, kafe işletmecilerinin en büyük sorunu park problemi yaşatmıyorlar. Bir bisikletli, pedal çevirdiği için büyük ihtimal yemek yiyecek ya da en az bir kahve içecek. Zaten bir bisikletli kafeye geldiyse ya acıkmıştır ya da bir kahve molası verip yoluna devam edecektir. Pedalladığı için genelde mutlu ve enerjiktir, renklidir. Çoğu ikişer üçer gruplar halinde hareket eder. Büyük grup sürüşleri olur. Kafeleri toplanma alanları olarak belirler, yarım saat içinde yirmi kişi toplanır, herkes çayını kahvesini içer ve yola çıkar.

Şu an şehrimizde bisiklet dostu kafe olduğunu beyan eden üç kafe var. Biri Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’ndeki Bisiklet Kahvesi. Diğerleri Bisikletliler Derneği Sakarya’nın belirttiği Arbon Game Food ve Sakarya Kahve Akademisi.

2017’de bisikletle Ege turumda bir kafenin, bisikletlilerin kullandığı bisiklet bilgisayarları ya da programlarına göre 15 kilometre pedal çevirmiş olanlara indirim sağladığını görmüştüm. Ayrıca yurt dışındaki birçok kentteki kafeler, bisikletlileri mekanlarına çekmek için birçok girişimde bulunuyorlar. Sonucunda iki tarafta kazançlı çıkıyor.

Bisiklet Dostu Şehri olma iddiasıyla büyük bisiklet yatırımları yapılmaya devam eden şehrimiz için kafe işletmecilerine de sorumluluk düşüyor. Nihayetinde değişim ve dönüşüm ancak hep birlikte mümkün. Her gün binlerce bisikletlinin pedal çevirdiği, büyük – küçük bisiklet gruplarının bulunduğu şehrimizde bisiklet dostu kafe olarak hareket eden yarın kazançlı olacak. Çünkü Adapazarı merkezde olduğu gibi Serdivan çevresindeki ana cadde ve sokakların motorlu araç trafiğine kapatılacağını sanıyorum herkes ön görebiliyor…

Bisiklet ve aksesuarlarını mekanlara asıp dekor yapmak yerine, mekanın önünde ve çevresinde bisikletlilerin olması daha anlamlı ve gerçek…

Geçmiş Olsun
Sakarya bisiklet camiasının kıymetli büyüklerinden Yavuz Akova ağabeyimiz geçen hafta bir sürüş esnasında kaza geçirdi. Sağlık durumu günden güne iyiye gidiyor. En kısa zamanda tekrar pedalladığını görmek dileğiyle. Tekrar geçmiş olsun.

İki Kıymetli Etkinlik
Yılın son günlerinde Sakarya Kent Çalışma Derneği’nin iki güzel etkinliği var, 28 Aralık 2019 Cumartesi günü ‘Avunanlar’ kitabının yazarı Ayla Çağlayan’ın  kitap söyleşisi saat 16.00’da Porte Kafe’de olacak.

30 Aralık 2019 Pazartesi günü ise ‘Küçük Şeyler’ film gösterimi ve söyleşisi saat 19.00’da Agora AVM’de gerçekleşecek.  Nazik davetleri için teşekkür ederim, orada olacağım. Bu iki kıymetli etkinliği kaçırmamanız dileğiyle…

27 Aralık 2019 – Sakarya Yenihaber Gazetesi
Mert Atalay
https://www.sakaryayenihaber.com/bisiklet-dostu-kafe-makale,13599.html

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir