YENİ YERLEŞİM BÖLGESİNE BİSİKLET YOLU ŞART!

Camili, Karaman, Korucuk…
1999 yılından sonra Adapazarı’nın nüfusunun yerleştiği, ardı sıra gelen göç dalgalarının çoğunu da sırtlamış, Sakarya’nın en düzenli yaşam alanı. Sadece yaşam alanı değil, resmi daireler kampüsünü de bünyesinde barındıran bölgede artık bir de meslek yüksek okuluna da sahip.

Memur, çalışan, emekli, öğrenci… toplumumuzun tüm kesimlerinin yaşadığı bu bölgenin demografik ve sosyolojik açıdan birçok incelemesi, araştırması bulunuyor. Herkesin küçük bir araştırma ile ulaşabileceği bilgileri sunmak yerine, bu bölgenin en önemli, en çok dile getirilen sorununa ve çözümüne bir kez daha değinmek gerekiyor: ULAŞIM!
Ayçiçeği Bisiklet Vadisi
Fotoğraf: Yenikent Park’ta Bisikletliler

Yıllardır bu bölgede yaşayan her yaştan insanın ortak talebi, rahat ulaşım… Resmi kurumlar bu duruma birçok çözüm getirmek için ulaşım filoları kurmuş, otobüs saatlerini sıklaştırmış, sefer sayılarını çoğaltmış olsalar da gözden kaçırılan bir şey var. Bu bölge birçok Anadolu kentinden bile büyük bir nüfusa sahip ve her gün ama her gün buradan on binlerce insan Sakarya’nın muhtelif yerlerine gidiyorlar… Yani, burada peş peşe onlarca otobüs eklemek, sefer sayılarını arttırmak artan nüfusla birlikte çaresizliği de beraberinde getiriyor. Yoldaki trafiğe hiç girmiyorum bile…

Her sabah ve akşam kavşaklarının kilitlendiği bir milyonluk şehir, hiç hayra alamet değil! Eminim ki artık vatandaşlar ayakta, balık istifi, seferine yetişmeye çalışan hızlı otobüslerde gitmekten sıkıldılar… Raylı sistem konuşuldu. Gündeme de geliyor fakat sonucu ne olacak hep birlikte göreceğiz. Sanki, raylı sistemden pek umut yok gibi.

Peki, bu bölgenin kurtuluşu, yüzlerce otobüsü her sabah her akşam bu yollarda koşturmak, şahsi araçlarında tek başına yolculuk eden insan sayısını arttırarak trafiği patlatmak mı yoksa alternatif ulaşım ağları sunmak mı? Gelin, buna bisikletli bir çözümü hep birlikte inceleyelim ve ne gibi bir sonuçlara ulaşacağımıza hep birlikte bakalım.

.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Öncelikle bölgenin coğrafi yapısını ve “buraya bisikletle gidip gelinir mi” sorusunu cevaplandırmak gerekecek. Bisiklet gruplarının en aktif kullandığı yol olan yeni yerleşim güzergahı yolu, Strava Heat Maps‘e göre Türkiye’de en aktif kullanılan bisiklet ulaşım güzergahlarından. Hatta Avrupa’daki şehirlerin ana arterleri kadar koyu bir renge sahip. İyi de, nedir bu Strava Heat Maps? Strava kısaca dünyada bisiklet kullanıcılarının kullandığı en popüler uydu takip uygulaması. Siz bisiklet sürdükçe uydu takibi ile sürdüğünüz güzergahı işaretliyor ve  size sürüşünüzle ilgili anlık bilgiler aktarıyor. Heat Maps dedikleri Isı haritası ise, tüm bisikletlilerin kullandığı yolları aktif- pasif durumuna göre koyulaştırıp – incelttiği bir iz incelemesi diyebiliriz.

İşte, aşağıda, yangın yeri gibi duran yol, yeni yerleşim güzergahı. Bisikletçilerin pedalıyla attığı imza ile bu yol bağıra bağıra “BANA BİSİKLET YOLU” yapın diyor!

Ayçiçeği Bisiklet Vadisi
Kaynak: Strava Laps

Sorumuza açık kaynaklı bir cevabı yukarıda verdik ve şimdi ikinci cevaba gelelim…
Peki, bu yol ağı yapıldığında ele ne geçecek? Bu bölgede yaşayan insanlar, işe gidiş geliş yolculuklarını bisiklet ile sağlayabilecekler mi? Bu soruların kati suretle cevabı evet!

Çarşı olarak nitelendirdiğimiz Adapazarı Merkezinden Camili Mahallesine ulaşmak için toplam 12 kilometre pedallamanız gerekiyor. Normal sürüş temposunda bu kilometreyi 30 – 45 dakikada rahatlıkla tamamlayabilirsiniz… Zaten aynı yolu otobüsler ile de hemen hemen aynı zamanda geliyorsunuz. Hali hazırda bunu her gün yapan, işine gidip gelen bisikletlileri bu yolda görüyoruz.

Bu bölgeye bisiklet yolu yapmak için elimizde tam üç alternatif var.

Yeni Yerleşim Bisiklet Yolu

Birincisi, mevcut yol üzerinde düzenlenecek bir bisiklet yolu, ki bisikletliler için bu pek de güvenli sayılmayabilir… Yaşananlardan biliyoruz!
İkincisi, Yazlık’tan Karakamış, Valilik sapağına kadar uzanan ve devam eden Adnan Menderes Caddesi üzerinde yapılacak bir bisiklet yolu.
Üçüncü ve en mantıklı tercih ise Çark Deresi kenarında yapılacak bir bisiklet yolu… Mevcutta büyük bir çoğunluğu rekreasyon yapılmış, dere kenarından Valilik ışıklarına kadar yeşilliklerin içinde, güvenli, sakin ve huzurlu bir bisiklet yolunda yolculuk yapabilirsiniz… Bu yol mevcutta yapılmış olan Çark Deresi bisiklet yolu ile de birleştirilirse işte size hiç trafiğe girmeden yeni yerleşim alanından Kent Park’a kadar güvenli bir bisiklet ağı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yayınladığı Şehir İçi Bisiklet Yolları Kılavuzuna göre yapılacak bisiklet yolu ile bu bölgedeki en başta ulaşım ve sağlık olmak üzere turizmkültür ve eğitime ciddi oranda katkı sağlanacağı gün yüzü gibi açık! Hepsi tek tek incelenip makaleler yazılabilecek kadar detay konular olmasına rağmen şimdi onlara değinmiyorum.

BİSİKLETTE PİLOT İL SAKARYA

Bilindiği üzere Sakarya, bisiklet kullanımın arttırılması adına yapılacak projelerde Türkiye’deki iki pilot ilden biri seçildi… Yani, hem mali kaynak hem de planlama, uygulama konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığından direkt desteği var!
Kaynak: Sakarya Bisiklet Kullanımında Pilot İl Oldu

59e76c92eb10bb59b0486a2d

Bu kararın alınmasında şüphesiz bisiklet üzerine yapılan çalışmalar çok yüksek… Bisiklet derneklerinin aktif çalışmaları, kurumların bisiklete verdiği önem ve destek, coğrafi pozisyon ve bisiklet kullanım oranlarının etkisi yadsınamaz.

14225535_1419789194715867_3761450693351224748_n
Fotoğraf: “Sakarya’nın İlk Bisiklet Festivali AGDAŞ BİSFEST

Tamam, şehir yönetimi, yapılacak bisiklet yollarının kullanıp kullanılmayacağından çekiniyor olabilir. Şimdiye kadar yapılanların kullanım oranları memnun etmeyebilir fakat bu sorunun sebebi bisikletliler değil, hatalı imalat… Bisiklet kullanımına yönelik durumu zaten yukarıdaki belirttiğimiz gibi her gün bu yol üzerinde pedallayan yüzlerce bisikletli ile veriyoruz.

Yine de belirtmek gerekir ki, Yeni Yerleşim Bisiklet Yolu yapıldığı taktirde, kesinlikle yüksek kullanım oranlarına ulaşılacaktır. Tabii bisiklet kültürünü yaymak ve teşvik etmek için çeşitli Halkla İlişkiler çalışmalarını da beraberinde desteklemek, vatandaşları bisiklet kullanımına yönlendirecek kampanyalar yürütmek de sağlıklı bir gelecek oluşturmak için başlıca çalışmalar arasında olmalı.

AYÇİÇEĞİ BİSİKLET VADİSİ

Bisiklet yolu başka hangi sebeplerle yapılmalı soruna esasında kendisi cevap veriyor.
Projesi yeni duyurulan Çiçeği burnunda Ayçiçeği Bisiklet Vadisi

Ayçiçeği Bisiklet Vadisi
Ayçiçeği Bisiklet Vadisi projesi ile ilgili de görüşler net. Öncelikle Türkiye’de görülmemiş bir yaşam kompleksini hayata geçirecek Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etmek gerekiyor. Sakarya’daki Sivil Toplum Kuruluşları ile yapılan Ayçiçeği Bisiklet Vadisi toplantısında da açıkça belirttiğimiz gibi, Bisiklet Vadisi bisiklet yollarıyla beslenmediği müddetçe istenilen verim alınamayacaktır. Böylesine kıymetli bir alan kesinlikle yeni yerleşime gidecek bir bisiklet yolu ve çevre bisiklet yol ağı ile desteklenmelidir…

2020 DÜNYA ŞAMPİYONASI

Dünya şampiyonası olacak bir kent için şehri bisikletli yaşama adapte etmek de şart!

2020 Dağ Bisikleti Şampiyonası
Açıklıkla ifade etmek gerekir ki, yeni yapılan tüm yollarda bisiklet yolları eklenmeye çalışılıyor. Çoğu hatalı yapılsa da en azından bu konuda bir niyet olduğu aşikar. Şampiyonaya aday olan dünyanın sayılı şehirleri arasından 2020 Dünya Şampiyonasını kazanarak tarihinin en önemli atağını yakalayan Sakarya için bisiklet yolları kaçınılmaz bir yatırım… Şehre periyodlar halinde akın edecek binlerce yerli yabancı turistin Çark Deresi Kenarından Bisiklet Vadisi’ne ulaşmak için pedalladığını hayal etmek bile yatırım yapmaya değer!

MUTLU TOPLUM

En önemli konuya geldik…

Sağlıklı bir gelecek, hareketli bir yaşantı, rahat bir ulaşım, mutlu bir toplum için bisiklet en ucuz ve gerçekçi çözüm!

3
Fotoğraf: “Bisikletliler Derneği Sakarya Şubesi, Dünya Otomobilsiz Yaşam Günü Bisiklet Turu”

Bir tebessüm, büyüyecek küçük tüm sorunların önünde kocaman bir duvardır. Siz bisiklet sürüp yüzünü asmış bir bisikletli gördünüz mü? göremezsiniz. Yeni yerleşim bölgesinde yaşayan toplum mutlu olursa, şehir mutlu olur. Şehir mutlu olursa ulaşmaya çalışılan tüm hedeflere koşar adım yaklaşırız.

Bisiklet, tebessümdür;
ve insan gülerse, şehir güler…

 

Sakarya Yenihaber Gazetesi’nde de yer almıştır:
Yenikent’e Neden Bisiklet Yolu Şart? 

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir