Camiye Bisikletle Gitmek

Öğle vakitlerine yakın Söğütlü merkezdeki kahvehanelerde bir çay için, namaz vakti yaklaşınca çevreden bisikletliler birer birer geçmeye başlar. Ezan sesiyle birlikte genelde orta yaş üzeri amcalar, bisikletle caminin yolunu tutarlar. Söğütlü ana caddelerinin yolculuk yapın kesin birini pedallarken görürsünüz. Söğütlü’de bisikletsiz ev yoktur. İnsanlar ulaşımlarını sıklıkla bisikletle yapar.

Adapazarı Donatım Caminin etrafı, onlarca bisikletle doludur. Çarşıya, pazara, berbere, camiye giden çevredeki bisikletliler, namaz vakitleri gelince pedalları Donatım Camiye çevirir. Adapazarı Yeni Cami, Karaosman Cami, Orhan Cami etrafında günde beş vakit bisikletlileri görebilirsiniz.

Görüntünün olası içeriği: bisiklet, gökyüzü ve açık hava

Eski Ankara yolu üzerindeki mahallelerde de durum farklı değil. Budaklar, Çökekler’de de birçok kişi camiye bisikletiyle gidiyor. Kargalıhanbaba’daki kahvehanelerin önü, yollar, cami önleri bisiklet ile dolu. Hatta birkaç ay önce geçtiğimde park yerlerinden dolup taşmış bisikletler dikkatimi de çekmişti. Yollarda pedal çeviren birçok amcanın fotoğrafını da çektim.

Sakarya’da yüzlerce mahalleyi gezdim, kahvelerinde oturdum.. Hemen hepsinde durum aynı. Coğrafi olarak eğimi az olan bölgelerde bisikletli yoğunluğu artıyor.

Şehir içinde, ilçelerde, uzak ve yakın mahallelerde ulaşımını bisikletiyle yapan bireyler, hareketli bir yaşam içinde bulunarak ulaşımını sağlıyor. Ulaşımlarını sağlarken spor yapmış olan kişiler, daha sağlıklı bir hayata kavuşuyorlar. Evinden çıkıp camilere bisikletleriyle giden binlerce yaşlı ve genç, fosil yakıt kullanmadan, çevreyi kirletmeden, trafiği arttırmadan namazlarını eda etmeye gidiyorlar.

Tüm bunların yanında, bisikletli ulaşım tercihini yapanlar için yeterli altyapı bulunuyor mu?

En çok bisiklet kullanılan ilçelerden biri olan Söğütlü’nün ana caddesinde bir metre bisiklet yolu yok. Sık bisiklet kullanılan bir güzergah olmasına rağmen ne bir uyarıcı işaret ya da başka bir dikkat çekici görsel bulunmuyor. Söğütlü aslında bisiklete önem veren bir ilçe. Yeni bir bisiklet takımları dahi var.  Buna rağmen bisikletli yaşama katkı sağlayacak bisiklet park yerleri, tamir istasyonları, motorlu araç sürücülerine bisikletin trafikteki hakkını yönlendirecek kamusal ilişkiler de arttırılmalı. Sonucunda camiye, okula, berbere, pazara bisikletiyle gidenlerin sayısı da artacak ve güvenle ulaşım sağlayabilecekler.

Ferizli’de de durum farklı değil. Eğimli bir alana kurulan ilçe merkezine rağmen toplu konut alanlarında yoğun bir bisiklet kullanımı var fakat bir metre bisiklet yolu yok. Bisiklet Park üniteleri çok çok az. Akyazı da aynı şekilde… Kısaca merkezi ilçelerdeki bisiklet yatırımlarını diğer ilçeler takip etmiyor.

Bu, diğer tüm ilçe ve mahalleler için de geçerli. Sadece merkezi ilçelerin değil diğer bölgelerin de bisiklet yollarına ihtiyacı var. Gençlerin sadece sokak aralarında değil, sportif olarak da katılıp fiziksel gelişim sağlayabilecekleri ilçe bisiklet kulüplerine, çok az maliyetle yapılabilecek Pump Track benzeri alanlara, dağ bisikleti parkurlarına ihtiyaç var.

Bakanlık tarafından bisiklette pilot il seçilmiş, 2020 Dünya Dağ Bisikleti Şampiyonası düzenlenecek Sakarya için iddia Bisiklet Şehri Sakarya olmaksa şehrin tüm ilçe ve mahalleleri, kamu ve özel kurum kuruşları da bu sürece dahil etmek gerekiyor. Nihayetinde camiye pedal çeviren her birey, daha güvenli şekilde ulaşımlarını sağlarken şehre yaptıkları katma değer gün geçtikçe artacak. Mevcut potansiyel, gerçek hedeflere ulaşacak…

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir