Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nda Sakarya Kaçıncı Sırada?

2019 yılının 21 Nisan’ı. Şehrin ana caddeleri otomobil trafiğine kapatılmış, Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nden İstanbul’a kadar uzanacak yarışı milyonlarca insan televizyon başında takip ediyor.

Dünyanın önem verdiği, en iyi bisiklet takımlarının yarışacağı TUR, dünyanın kıtalar arası geçiş yapılan tek yarışı.

Yarış sonuçlarıyla ilgili yazmayacağım. Kim sprint’te iyiydi, kim iyi tırmandı, bunlar değil bu köşenin konusu. O bilgilere tek tıkla ulaşabileceğiniz kaynaklar var.

Bisiklette pilot il seçilmiş, 2020’de Dünya Şampiyonası düzenlenecek şehrimizde, bisiklet etkinliği düzenlenirken bekletileri ve sonuçları anlatacağım. Şehirde kurumlardan beklenen, hem başlangıç alanında hem de TUR’un geçeceği yerlerde bisiklet temasını gerçekten yaşatmaktı…

Bu düsturla dedik ki, herkes üzerine düşeni yapsın. Şehrimizde böylesine önemli bir organizasyon var, destek olalım. Bulunalım. Hepsinden ziyade Mili Takımımıza moral vermeye gidelim.

Bisiklet Evi’nde elliye yakın arkadaş Pazar sabahın erken saatlerinde erinmedik, 9’da bisikletlerimize atladık, pedalladık Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’ne. Tabii biz bu şekilde örgütlenmek için yaklaşık bir hafta öncesinde etkinlik açtık, her yerde paylaştık, kulaktan kulağa duyurduk. Sonucunda yediden yetmişe bisikletliler katıldı. Bisikletle gelen kadar başka araçlarla Bisiklet Vadisi’ne gelen arkadaşlarımız da Bisiklet Vadisi’nde buluştuk.

Vardığımızda görüntü içimizi yaktı. Tribünler bomboş…

Hadi dedik biz 2 saat erken geldik, birazdan yavaş yavaş gelir insanlar. O arada Seyit abi, hiç duyuru yapılmadı ki Mert, insanlar gelsin dedi. Biz işin içinde olduğumuzdan dolayı dışarıdan gözlemlere daima ihtiyaç oluyor ve bu gözlemin doğruluğuna üzücü şekilde şahit olduk.

Vadi’nin seyirciyle dolduğu günleri biliyoruz. Açılış gününde deyim yerindeyse ana baba günüydü. Fakat bunun için gerçek Kamusal İlişkiler yürütüldü, duyurular yapıldı. Biz o gün yüz kişiden fazla bisikletli grup olarak gitmiştik…

Ama geçen Pazar, bisikletliler hariç ortada kimsecikler yoktu.

Geçen hafta yazımda, TUR’un şehrimize büyük katkısı olacağını, tanıtım açısından yüksek değer sağlayacağını yazmıştım. Aklın yolu bir. Ulusal ve uluslar arası birçok TV kanalından naklen yayınlanan yarışın etkisini açıkça görebiliriz. Yıl boyu spor kanalları tekrar tekrar yayınlayacaklar.

2018 yılında 54. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nun tüm etaplarında görev almış biri olarak gittiğimiz şehirlerin çoğunda okullardan akın akın öğrenciler gelerek bu güzel günde ellerinde Türk Bayraklarıyla ülkemizi desteklediler. Renk oldular. Çevre ve uzak yerlerden vatandaşlar, başlangıç alanına akın etti. Bazı yerlerde helikopter çekimi için çeşitli gösteriler bile düzenlendi. Şehrin her yerindeki reklam panoları, basın yayın organlarında etkinlik duyurulmuştu. Sonucunda insanlar akın akın bu heyecanlı güne katıldılar.

2019 yılında Sakarya’ya geliyoruz. TUR, uzun yıllar sonra şehrimize dönmüş. Eşsiz bir bisiklet kampüsümüz var. Ama duyuru? İnsanlara bilgi sağlayacak, ilgisini çekecek, lojistik ve diğer ulaşım imkanlarıyla ilgili kolaylıklar? Ben göremedim…

Muhabbet esnasında insanlar “ya Pazar günü bir şey mi vardı” diye soruyorlar. Ya da “aa haberimiz olsaydı gelirdik” diyen bir sürü kişi mi desem. Tarihi yerlerimizi gösterecek çalışmalar, ekranlara yansıtılabilecek şehrin alanları, kültürel ve tarihi dokularımız mevcut. Elimizin altında fırsat vardı. Bunları da geçtim. Bizim haricimizde bisikletli şekilde ulaşım sağlayarak etkinlikte bulunan kimseyi de göremedim.

Biz geldik, Vadi’de konumlandık. Toplanma saatini belirledikten sonra yabancı takımlara uğradım, hoş geldiniz dedim, Milli Takımımıza uğradım, hepsinden umutlu olduğumuzu belirtip şans diledim. Gelen arkadaşlarımız Milli Takım sporcularıyla tanıştılar, fotoğraf çektirdiler. Başlangıç saati geldiğinde bir araya gelip Başlangıç alanında toplandık. Saatler geçti ama o tribünler bir türlü dolmadı. Yarış başladı. Yollarda kimse tezahürat yapmadı. Oysa kendini göstermek isteyen firmalar için bile büyük bir fırsattı. Kapılarının önünden geçen uluslar arası yarışta bir Türk Bayrağı bile asamadılar. Vadi’de stand kuran, kendini tanıtmak, destek vermek, bulunmak isteyen Sakarya’dan bir tane bile firma göremedik.

Kendimiz için diyemiyorum çünkü biz Sivil Toplum Kuruluşu olarak üzerimize düşeni yapmaya çalıştık. Uzun bir bisiklet treniyle vadiye gittik, Türk Bayrakları ve pankartlarımız ile yerimizi aldık. Dönüşte bizden bağımsız gitmiş olanlarla birlikte daha kalabalık şekilde şehre geri döndük.

Sakarya, 1 milyonluk şehir. Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nin çevresindeki toplu konutlarda on binlerce insan yaşıyor. Esasen spor organizasyonlarını seven insanlarız. İnsanların burayı doldurmasını istiyorsanız alınabilecek birçok aksiyon vardı… Fakat alan, tribün, yollar boş kaldı.

Bu organizasyona Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen önem ve değer, ayrılan kaynak ortada. Ülkemizin, şehrimizin imajı için sunacağı katkı da aşikardı…

Milli Takımımız, Sakarya – İstanbul etabında kürsü alamadı.

Peki Sakarya, Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nu kaçıncı sırada tamamladı?

 

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir