Eski Reji Bisiklet Yolu

Rejiler, Osmanlı Devleti’nin 2. Abdülhamit döneminde devletin ekonomik dar boğazından dolayı kurulan, ortaya çıkma sebebi ve sonrasındaki uygulamalarıyla da halk arasında büyük tartışmalara sebep olan idareler olarak biliniyor. 

Adapazarı’ndaki Reji’nin hizmet verdiği sokak,  adını da buradan alıyor. Halk arasında hala Eski Reji olarak kullanılsa da bugün ismi Bahçıvan Sokak.  Eski Reji Sokağı, hala ticaret hayatının önemli bir noktasında ve etkin cadde sokak bağlantılarıyla Adapazarı için önemli bir konuma sahip.Son dönemde bu sokağa yapılan bisiklet yolu, alternatif ulaşımda her açıdan şehre katma değer sağlayan bisikletliler için kıymetli bir çalışma oldu. Bankalar Caddesi, Devlet Su İşlerini bağlayan bisiklet yoluyla her gün yüzlerce bisikletli, bu arayı güvenli bir şekilde geçebiliyordu.



https://www.facebook.com/velespitopya/videos/546090306237010/

Ben de hemen her gün bu bisiklet yolunu kullanıyorum. İlk zamanlarından bugüne kadar yol maalesef tahrip edildi. Bisiklet yoluna yapılan parklanmalar ile ilgili mücadele de verdik. Düşünün, bisiklet yoluna aracınızı park edip gidiyorsunuz. Yolu, bisikletliler harici engelliler de kullanıyor. Oradan geçmeye çalışan birinin hakkını gasp ediyorsunuz. Siz park ettiğiniz için bisikletli ana caddeye çıkmak zorunda kalıyor. Hukuki olarak da bisiklet yolu olduğu halde caddeden gittiği için her hangi bir kazada sorumluluk bisikletlinin oluyor. Biz ana caddenin orta yerine bisikletimizi park edip bir yere gitmiyorsak, bisiklet yoluna sen de park edemezsin.

Aynı şekilde bu sokaktaki esnafın dikkatini çekmek istediğim noktalar var. Henüz 1 milyonluk şehirde bu sokaktaki motorlu araç trafiği sebebiyle dükkanınızın önüne trafikten dolayı adım atamıyorsunuz. Her gün saatler boyu buradan geçen araçların egzozundan çıkan kirli havayı soluyorsunuz. Bu sebeple nice hastalıklar yaşanıyor, siz de biliyorsunuz.

Dükkanınıza park edemiyorsunuz, araba trafiğinden kendi dükkanınıza mal götüremiyorsunuz, sokaktaki parklanmalardan dolayı dükkanlarınız görünmüyor… En kıymetli müşteriniz yaya olarak size gelen müşteriler, sokaktaki kaldırımlara sıkışıp kalıyor. Bu noktada bisikletli ulaşımı engellemek yerine destek vermeniz, bu sokağın tamamen yaya ve bisikletli ulaşıma dönüşümünü talep etmelisiniz. Yoksa size her gün zarar veren motorlu araçlar değil, gelecekte siz kaybedeceksiniz.

Her gün orada yolu belirli saatler arasında işgal eden bir kargo firması var. Birkaç kez tatlı dille uyardım ama nezaket dilinden anlamayana farklı yaklaşımları göstereceğiz gibi. Ayaklı tabelasını yola koyan mı, bayraklı direklerini asan mı, motosiklet park eden mi…  Bazı dükkanların önünde bisiklet yolunu ayıran dubalar kırılmış, yok edilmiş. Kim yaptı bunları desek, kimsenin haberi yok. Hayret! Bu noktada belediyenin de uyarı ve yaptırımları artmalı.

Son olarak sokaktaki 180 yıllık çeşme restore edildi. 2013 yılında ‘çürütüyoruz’ diye paylaştığım Alicanlar Konağı restore edildi ve çeşme düzenlemesi ile de sokağın ahengi değişti. Fakat bu çeşmenin düzenlemesi yapılırken ya kardeşim biz burayı düzenledik ama bisiklet yolunu engelledik mi, bu insanlar yola nasıl devam edecek diye düşünen olduğunu sanıyorum. Çünkü Dr. Nuri Bayar ile Bahçıvan Sokak köşesine geldiğinizde bisiklet yoluna ulaşmanız, çeşme önündeki çıkıntıyla imkansız hale geliyor.

Buradaki bisiklet yolu, baştan aşağı tekrar elden geçmeli. Yoldaki ızgaralar, geçişler düzenlenmeli. Boya, tabela ve dubalar ile desteklenmeli. Park yapanlara, engel olanlara, yola zarar verenlere de uyarılar yapılmalı, yaptırımlar uygulanmalı.

Şehir merkezinde bisikletli ulaşımda en güvenli yolculuğun yapılabileceği, her gün yoğun bisiklet trafiği olan bu bisiklet yolunun, bir bisikletlinin canı yanmadan hak ettiği hale gelmesini bisikletliler hak ediyor…

Sakarya Yenihaber Gazetesi
22 Kasım 2019 – Mert Atalay
https://www.sakaryayenihaber.com/eski-reji-bisiklet-yolu-makale,13481.html

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir