Bir Adapazarı Klasiği “Dede Bisikleti”

Şehrin her yanında görmeye alışık olduğumuz dede bisikletlerini bilmeyen var mı? Kullanıcılarının hemen her işini gören, Adapazarı klasiği çift kadrolu bisikletlerden bahsediyorum. Günümüzde reklam ve pazarlama çalışmalarının baskınlığı sebebiyle bisiklet deyince akla yarışlar, fiyakalı modeller, mühendislik harikaları efsane bisiklet çeşitleri gelebilir. Fakat bugün bisiklet gerçeği, işte tam olarak bu modeldir; Dede Bisikleti.

Halk arasında genellikle Dede Bisikleti olarak anılsa da çift kadrolu şehir bisikleti olarak tasarlanmıştır. . Şehre başka bir yerden gelenler ne kadar çok bisiklet kullanan var diye şaşırsa da biz bu bisikletleri görmeye alışığız. Anadolu’nun hemen her ilçesinde, mahallesinde, köyünde karşılaşabileceğiniz Dede Bisikletleri hala aktif olarak kullanılıyor

Birçok kişinin geçmişte bisiklet kullanmayı ilk olarak öğrendiği dede bisikletleri bugün camilerin, kahvelerin önünü doldurmaya devam ediyor. Kadrosu ömürlük, selesi rahat, kolay aşınmayan frenleriyle nu bisikletler bir de kırmızıysa ayrı bir havayla ince ince yol alıyor.

Bisiklet yollarında da en çok rastlayabileceğiniz bisikletlerin başında da dede bisikletleri var. Zaten bisikletin şehri olan Adapazarı’nın bir klasiği dede bisikletleri ve diğer tüm bisikletler için şehrin ana arterlerini birbirine bağlayan, kesintisiz ve  doğru bisiklet yollarına uzun yıllardır ihtiyaç var. Onlarca yıldır şehrin her köşesine pedal çeviren insanlar, çok geç kalınmış bisiklet yollarına yeni yeni kavuşabiliyorlar.

Adapazarı’nda ve diğer ilçelerde, mahallelerde, köylerde en çok kullanılan ulaşım araçlarının başında bu şehir bisikletinin gelmesinin temeli var. İstatistiklere göre dünyadaki insanların yarısının günlük ulaşım ihtiyacı 5 – 10 kilometre çevredeki alanları kapsıyor. Şehrimizde de insanlar camiye, berbere, pazara, bakkala, okula, işe bisikletle ulaşarak hem spor yapmış oluyorlar hem de yakıt harcamayarak birey, şehir ve ülke ekonomisine katkı sağlıyorlar. Tüm bunları yaparken çevreyi kirletmeden ulaşım sağlamaları ise geleceğimizi kurtarıyor.

Bu anlamda Sakarya, bisikletlilere çok şey borçlu, neden?

Bisikletliler, yıllardır fosil yakıt kullanmadan ulaşım sağlayarak Adapazarı’nın hava kalitesini farkında olmadan yükselttiler. Yıllardır yakıta para vermeyerek aile ekonomilerine, ülke ekonomilerine katkı sağladılar. Yıllardır farkında olmadan şehrin trafiğini rahatlattılar. Park sorunu oluşturmadılar. Yıllardır ulaşımlarını sağlarken spor yaparak sağlıklı, dinç vatandaşlar haline geldiler, sağlık harcamalarını en aza indirdiler. İşte bugün yaşanabilir bir şehir olabiliyorsak çok uzun yıllardır şehrin klasiği haline gelen dede bisikletlerine, tüm bisikletlilere borcumuz var.

Her hangi bir cadde ve sokakta usul usul pedal çeviren bir dede bisikleti gördüğümüzde dahi tebessüm ediyoruz. Çünkü onlar farkında olmadan bu şehrin uzun yıllardır güzel birer detayı… Bu bile yeter.

19.01.2021 t54.com.tr

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir