Avrupa Hareketlilik Haftası ve Sakarya’da İşe Bisikletle Gitmek

“Türkiye’nin coğrafi olarak bisikletli ulaşım için en elverişli şehirlerinin başında Sakarya geliyor. Bu şehirde marjinal olan, farklı olan bisiklet kullanmak değil, kullanmamak.”

Yukarıdaki cümleler 2018 yılında yazdığım “Sakarya’da İşe Bisikletle Gitmek” başlıklı yazımın girişi…

Üzerinden 2 yıl geçti ve bu 2 yıl içerisinde dünyada ve ülkemizde bisiklet adına büyük değişimler meydana geldi. Bisiklete olan yoğun talep pandemi sebebiyle patlama yaptı. Ne fabrikalar ne mağazalar bisiklet yetiştiremiyorlar. İnsanlar, en sağlıklı, çevreci ulaşımın bisiklet olduğunu bir kez daha gördüler.

Sakarya’da da bu 2 yıl içerisinde bisiklete ilgi giderek arttı. Tüm cadde ve sokaklarda bir bisikletliye rastlamak mümkün. İnsanlar işe, okula, camiye, pazara, bakkala, berbere bisikletle ulaşmaya devam ediyorlar.

Kuşkusuz bisiklet kullanımının artmasında şehirde yapılan bisiklet alt yapı yatırımlarının etkisi büyük. Biz de yıllardır şehrimizde düzenlediğimiz yüzlerce etkinlikte bisiklet yaşam ve kültürünü gelişmesine katkı sunuyoruz.

Sakarya İşine Bisikletle Gidiyor

Şimdi hepsi bir araya geldikçe daha mutlu oluyorum. 3 yıl Sakarya Şubesi yönetiminde bulunduktan sonra 2 yıldır Genel Merkezinde yönetici olduğum Bisikletliler Derneği, 2008’den bu yana ülke genelindeki tüm şube ve temsilciliklerinde Avrupa Hareketlilik Haftası etkinliği düzenliyordu. Sakarya’da da 2013’ten bu yana düzenli olarak yapılıyor. Bu yıl Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte tüm hafta boyunca etkinlik dolu bir çalışma ortaya çıkmış. Karadeniz üzerindeki rotayı görünce ayrı bir heyecanlandım.

2018’de Sakarya’dan Trabzon’a 12 günde pedalladığım Kuzeye Sür Karadeniz Bisiklet Turum sonunda kesinlikle bu rotanın Sakarya ile batıya doğru bir bisiklet kültür yoluyla bağlanması kanaatine varmıştım. Şimdi Karadeniz’de Pedal Çevirelim lansmanını duyunca ayrı bir keyiflendim.



Kısadan hisse;16 Eylül’den 22 Eylül’e kadar kıymetli etkinlikler ile gerçek bir hareketlilik haftası daha olacak ve bisikletli yaşam farkındalığı sağlanacak. Hep birlikte, Sakarya İşine Bisikletle Gidiyor başlığı altında insanların işe bisikletle gitmesine yönelik bir kamusal ilişki çalışmasını göreceğiz.

Peki neden işe bisikletle gitmeliyiz?

Gelişmiş ülkeler, geleceklerini bisikletli ulaşıma, fosil yakıtsız araçlara göre şekillendiriyorlar. Şehir merkezlerini otomobil trafiğine tamamen kapatıyorlar. Hatta yakın gelecek planlarını fosil yakıtsız ülke politikası haline getiren ülkeler, büyük yayalaştırma ve bisiklet yolu projelerini gerçekleştiriyorlar.

Sadece devletler değil, işverenler de bisiklet dostu işletme haline geliyor.  Bisikletle işe gelen çalışanlarına devlet ile birlikte çeşitli destekler sağlıyorlar. Çünkü sağlıklı çalışanın, işine mutlu gelen çalışanın daha iyi üreteceğinin, düşüneceğinin, daha yararlı olacağının farkındalar.

Dünya değişirken Türkiye’de de son dönemde bisikletli yaşam adına atılımlar söz konusu. Bakanlıkların bisikletli ulaşım için altyapı yatırımları bekleneni şimdilik tam karşılamasa ve yavaş ilerse de önemli adımlar atılıyor.

Bisikletin şehri olan Sakarya’da da şehir içi bisiklet yolları, Ayçiçeği Bisiklet Vadisi gibi umut veren yatırımlar geleceğe yönelik ciddi adımlar.

Peki Dünya, bisikletin bir çocuk oyuncağı olmadığının farkındayken, bir birey olarak bisikletli yaşama nasıl entegre olunabilir. Nereden başlamalı?

Yakıta, dolmuşa verdiğiniz para ile ortalama bir bisiklet sahibi olabilirsiniz. Kendi masrafını çıkaracak bir yatırım olarak düşünün. Trafikte sürme korkunuz varsa ilk etapta şehirdeki bisiklet topluluklarının sürüşlerine katılabilir, keyifli turlarla kondisyon kazanabilir, güvenli sürüş ve trafikte hareket tecrübesi edinebilirsiniz.

İşe bisikletle giderek yakıta, dolmuşa verdiğiniz parayla kendinize farklı alanlarda yatırım yapabilirsiniz. Her gün sadece dolmuş – servis beklerken harcadığınız zamanı daha verimli kullanabilirsiniz.

Hareketli bir yaşam tarzına kavuşur, günlük spor ihtiyacınızı karşılar, zayıflar, güçlü ve dinç olursunuz.  Ayrıca aramızda bisiklet sürmeyi sevmeyen var mı? Bilimsel birçok araştırmayla da kanıtlandığı üzere bisiklet sizi işe gidip gelirken mutlu da eder.

Her ay yüzlerce lira yakıt parası verip trafikte boğulmaya, servislerle dolmuşlarla uğraşmaya değmez. Kısa ya da uzun mesafe fark etmeksizin işe, okula, çarşıya, pazara, komşuya, gezmeye… bisikletli yaşam ile daha sağlıklı, ekonomik ve pratik olmak elimizde.

Her gün çevreyi kirletmeden, sağlığına ve bütçesine katkı sağlayarak özgürce işine bisikletle gidip gelen binlerce Sakaryalı var. Bunlardan biri olmak için hala geç kalmış sayılmazsınız…

Hafta boyunca Avrupa Hareketlilik Haftası etkinliklerinde buluşmak üzere!
Hareket et, mutlu ol!


İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir