Bir Bisiklet Turcusunu Ağırlarken Dikkat Edilecek 10 Husus

Uzun yollarda günlerini, aylarını belki de yıllarını geçiren bir bisikletçi için en önemli etkenlerden birisi kuşkusuz konaklamadır. İyi bir uyku, rahat ve güvenli alan yarınki sürüş için yeterli dinlenceyi ve motivasyonu sağlar. Tabii kimi için kalınan yerin hiçbir önemi de olmayabiliyor.

Böyle bir yazıyı yazabilmek için belirli bir tecrübeyi edinmiş olmak gerekir diye düşünüyorum. Elbette her birey farklıdır. Beklentileri, yaşama bakış açısı ve ağırlarken yapılabilecekler değişebilir. Bugüne kadar bölgesel olarak Ege ve Karadeniz’de turlar yapmış, üyesi olduğum dernek vasıtasıyla 100’den fazla bisiklet turcusunun ağırlanmasına yardımcı olmuş biri olarak sanıyorum bu konuda konuşabilirim.

Bu yazıda, bir bisiklet turcusunu ağırlamaya karar vermiş bireyin nelere dikkat etmesi gerektiğini 10 maddede anlatmaya çalışacağım.

İtalyan Christian ve Omar  ile Sapanca Göl Turu
Mart 2019

1- Önceden Bilgi Edin
Turcuların bir çoğunun blog ya da sosyal medya hesapları bulunuyor. Sana konaklamak için ulaşmış bir turcu yüksek ihtimal kendi hikayesini kısaca özetlediği yazıyla birlikte (nereden geldiği nereye gittiği, nereli oldu vb) bilgileri de gönderecektir. Yine de merak ettiklerin varsa ve geldiğinde onu bu sorulara boğmak istemiyorsan, geldiği rotayı, yaşadıklarını, tecrübelerini aktardığı blog, sosyal medya hesaplarını incelemen iyi olacaktır. Zaten o kadar yolu gelirken yorulmuyor musun, vay bee yokuşları nasıl çıkıyorsun? gibi sorular soruyorsan önce biraz senin tur yapmanı tavsiye edeceğim. Bisikletin ne marka yaa gibi sorular yerine bunları önceden öğrenip, geldiğinde yolda edindiği daha özel tecrübelerine yönelik sorular sorabilir, sohbet edebilirsin.

Güney Kore’den Han ile Sakarya Bisiklet Evi önünde yola çıkış öncesi hatıra fotoğrafı – Aralık 2018

2-Ulaşılabilir Ol
Misafirimize buyur gel dedik. O da sevinerek senin konumuna doğru geliyor. Sana doğru gelen bir misafirin şehrine, konumuna yaklaştıkça bazı sorabileceği şeyler olabilir. Yolu karıştırabilir, uğraması gereken bir yer olabilir. Başka ihtiyacı olabilir. Elbette bu senin sorumluluğun değil ama senin kapsama alanına giren biri için iletişim mühim. Ayrıca iletişim güvendir, kişi güvendiği bir yer ile iletişim kurmayı önemser.

3-Açık Konuş
Turcu belki de o gün yorucu bir rotadan geliyor. Yağmurda pedallamış, acıkmış ya da başka teknik sorunlar yaşamış olabilir. Ne konuşacaksan açık, kısa ve net konuş. Ağırlayabileceğin saati, sabah işe gitmek zorundaysan bunu ve evinle ilgili kurallar varsa işte her ne söylemek istiyorsan açıkça belirt.

4- Sunacaklarını/Sunamayacaklarını En Başta Söyle
“Evimde duş alabilirsin, mutfağımı kullanabilirsin fakat balkonda uyuyacaksın :)”

Bir turcu gittiğinde neye kavuşacağını bilmeli. Bilmeli ki kendini ona göre ayarlasın. Eğer evinizde ya da dışarıda yemek imkanı yoksa ona göre kendisine alış veriş yapar. O sebeple mutfak, banyo, yemek, internet gibi konuları en başta belirtmekte fayda var. Evinde kedin vardır ve belki kişinin kediye alerjisi bulunabilir. Belki çağırdığın akşam arkadaşlarınla dışarıda bir planın var ya da başka acil bir işin çıktı, bunları da direkt söylemelisin. O da kendini duruma göre hazırlasın. Odasını, prizleri, tuvaleti, banyoyu, mutfağı kısaca anlatmayı unutma. İhtiyacı olduğu bir şey varsa da çekinmeden sorman iyi olabilir.

Ahmet & Arda (Bisikletname) – Helen ve Mike çifti ile Zeynep ve ben yolculuk öncesi Sakarya Bisiklet Evi önünde hatıra fotoğrafı. Eylül 2018

5- Rota Bilgisi Paylaş
İletişim çağındayız. Telefonda yol tarif etmeye uğraşmaktansa ve turcunun konuma göre hareket etme şansı varsa bir konum at. Bazen navigasyon sistemleri yolu uzatabiliyor. Bunu bir kez yaşadım ve sevdiğim bir çift yok yere dünya yokuş tırmandı. Mümkünse kestirmeleri de en net şekilde anlat.

Üç İspanyol Aleix, Marc ve Rux’u ağırladıktan sonra beraber Adapazarı- Düzce arası yolculuklarına dahil olduk. Bu çılgın ekiple yaşadıklarımız başka bir mesele. Mayıs 2017 Düzce

6- Güler Yüzlü Ol
Bu demek değildir ki yüzüne sahte bir gülücük tak ve her şeye gülümse. Güler yüzlü olmak bizim toplumumuzun geneli için zor bir tabiat hali olduğundan şimdi anlatması da zor oluyor. Açıklamak zorunda kalıyoruz ya resmen.

Kısaca olumlu ve yüksek enerjili olman iletişim ve güven için kesinlikle yüksek öneme sahip. Seninle konuşurken tosarık, tripli, değişik ruh hallerinde gezip dolaşıp konuşan birini çözmeye çalıştırma insanı. (Bunu her zaman yapabilsek keşke) Yapıcı ve güler yüzlü olmak zor değil, hepimiz biliyoruz değil mi? Heh, işte onu misafirimizi ağırladığımız süre boyunca yapsak dadından yenmez. Odağın keyif olsa kafi işte.

7- Özel Hayatıyla İlgili Soru Sorma
Bir bisikletli yola çıktıysa uzun zamandır yoldaysa bil ki olağan hayatının dışına çıkarak birçok şeyi geride bırakmıştır ve yoluna devam ediyordur. Ne iş yapıyorsun, bu değirmenin suyu nereden geliyor, sevgilin var mı, aileni özlemiyor musun? İnancın var mı? Sizin ülkenin başbakanı şunu demiş hımm sen ne düşüyorsun?

Kendisi söylemek istemedikten sonra sadece turcular değil her hangi bir bireye sorulması dahi eğriti duran bu soruları sorma. Çünkü, tüm bunlardan sana ne…

Yıllar önce çalıştığım ultra lüks bir yerde müşterilerle girilmemesi gereken 3 konu söylemişlerdi: Siyaset, Futbol, Din. Bu 3 konu kişiseldir, gerer, ikna ve savunma psikolojilerini harekete geçirir. Yeni tanıştığınız kısa süreliğine zaman geçireceğiniz kişilerle bunları konuşmanın kimseye bir yararı yok… Adamın/kadının siyasi görüşü çok önemliyse Avrupa Parlamentosundan birini ağırlamanda fayda var! Ne kadar samimi olursan ol bazı konularda misafir ağırladığını unutma.

8- Yorma, Israrcı Olma
Evet yerli ya da yabancı oldukça ilgi çekici, macera içeren bir şeyi yapan kişi senin misafirin. Misafirin geldikten sonra ilk isteyeceği şey güzel bir duş ve açsa yemektir. Sonra da dinlenip kendi planladıklarını yapmak isteyecektir.

Hadi şuraya gidelim bir yemek yiyelim sonra da oturur bir kahve içeriz sonra benim arkadaşlarla biraz gezeriz. Ee gece de takılırız ooo konser var hatta! gibi bir kafadan çık. Evet adam/kadın bir gezgin ama kas gücünü kullanıyor. Yani, dinlenmesi lazım.

Elbette tüm bu planlarını kendisine sorabilirsin, belki de katılmak isteyecektir. Belki de seni kırmamak, misafir oldum bari dahil olayım diyecektir. Bunu söyleminden ve hareketlerinden anlayacak olan sensin. Yine de en güzeli yormamak ve hiçbir konuda ısrarcı olmamak.

9- İlgiye Boğma
– Geeelll sana kocaman bir sarılayım yaaa!
– ehehhe ( içses: dur abi ter içindeyim, yorgun ve kirliyim ne yapıyorsun)

Alman çift Raphael ve Claudia ile akşam yemeğinden sonra birlikte kahve içiyoruz. Mayıs 2017
(Çift Almanya’ya döndüklerinde evlendi ve şu an bir çocukları oldu.)



Hayatında ilk defa gördüğün turcuya yoğun ilgi gösterme sebebini elbette anlayabiliriz. İçin kıpır kıpır. Toplum olarak sıcak temas ve yoğun ilgiyi seviyoruz fakat mesela kişi zaten tüm bunlardan sıyrılmak istediği için tura çıkmış olabilir mi?

Belki arkadaş grubunla tanıştırmak istiyorsun fakat bunu öncesinde kendisine sorman iyi olabilir. Ayrıca tanıştırmak istediğin yeni gelen arkadaşının, turcuyla ilgili senin bilgin kadar bilgi sahibi de olmayacaktır. O sebeple millet toplandığında misafirin hakkında bir özet bilgi geçersen, 134662346 kişi turcuya adını, geldiği ve gittiği rotayı, niye tura çıktığını sorup adama/kadına gizli bir cinnet geçirtmezler.

Yemek yedikten sonra meyveye, meyveden sonra bir şeyler içmeye, bir şeyler içtikten sonra şehri gezdirmeye kalkışmaya hiç gerek yok. Turcu sana konaklamaya geldi, kültür gezisine değil.
Elbet tabii anlatırsın, teklif edersin. Zaten yorgun olup olmadığını görürsün. Evet sen yapabileceğin her şeyi yapmak istiyorsun ama karşıdaki gerçekten bunu istiyor mu? Senin şehrindeki müzenin onun dinlenmesinden önemli olmadığını bilmelisin. O sebeple yapabileceklerini sun, teklif et. Eğer isterse zaten misafirin sana bunu hatırlatır 😉

 Maria ve Andrea
Ağustos 2017

10- Karşıla ve Yolcu Et
Temiz bir yatakta rahat bir uyku çeken misafirimiz artık yola hazır. Geldiği zaman karşılayabildiyseniz güzel. Yola çıkacağı sabahın akşamından sabah hareket saatini netleştirdiyseniz, bir de sabah yolcu ederseniz, mis.

Yolcu ederken misafirinize bir şeyler hediye etmek istiyorsanız ona yük olacak kitap defter vb şeyler yerine yolda tüketebileceği kuru yemiş, kurutulmuş meyve ya da minik hediyeler ile bir hatıra bırakabilirsiniz. En güzel hatırası, rahat bir uyku ve sizin güler yüzünüz olacağını unutmayın.

Bir Tanrı Misafirini ağırladığın için yüreğin ferah. Dünyanın bir başka şehrinden yeni biri kazandın. İkinizde mutlusunuz. Dünyaya bir güzellik katıp güzel bir macerada, güzel bir hatırada yer edinmek, yeni birini, ruhu tanımak keyif verdi… Şimdiden tebrikler.

Tüm bu yazdıklarım, kişisel görüşüm olduğu için dibine kadar eleştiriye de değişime de açık. Yorumlarda belirtebilirsiniz. Tecrübelerin kazandırdıklarını özetle sunma gayretim umarım birilerine fayda sağlar.

Dünyada hepimiz misafirsek: birlikte yeni misafirliklere, ağırlamalara ve yeni yolculuklara… Vakit ayırdığınız için teşekkürler 🙂

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir