Hangi Bisikleti Almalıyım?

Sıcak havaların gelmesiyle birlikte bisikletli yaşam da olabildiğince arttı. Şehrin sokaklarında vızır vızır bisikletliler görebiliyorsunuz.

Hal böyle olunca bisikleti olanlar üst modellere ya da yeni bir bisiklete ihtiyaç duyabilirken hiç bisikleti olmayanlar yeni bir bisiklet edinip kazanımlarına kavuşmak istiyorlar. Önceki yıllarda bisiklet modelleri ve yapılarını anlattığımız Bisiklet Atölyelerini kalabalık gruplar halinde düzenlemiştik. Talep hala çok fazla. Bisiklet seçimiyle ilgili hem yakın çevremden hem de bisiklet gruplarından o kadar çok soru geliyor ki artık derleyip anlatmak şart oldu.

Vücut sağlığı ve sürüş konforu için doğru bisiklet ve kadro boyu en önemli faktör.  Kişiye uygun olmayan bir kadro boyu olan bisiklet ile pedal çevirmek gerçekten keyfi bitirir. Çok fazla bisiklet çeşidi de var. O yüzden önce kendimize sormamız gereken sorular ile ihtiyacımızı ortaya çıkarmamız gerekiyor.

Öncelikle bütçe. Ne kadar bütçe ayırabiliyoruz? Her bütçeye uygun modelde ve markada bisikletler mevcut. Ayırabileceğimiz bütçeyi belirledikten sonra “bisikletle ne yapacağım” sorusunu cevaplandırmamız gerekiyor. Çok fazla teknik detayına girmeden tercihleri de şöyle anlatalım.


Şehir Bisikleti
Ben bisikletimle çoğunlukla şehir içinde ulaşım amaçlı hareket edeceğim, işe, okula, berbere, pazara gideceğim, sepeti, bagajı olsun, güvenliğini sağlayabileceğim donanımlarını da yanımda taşıyayım, donanımı çok yüksek olmasa da uzun yıllar beni idare etsin diyorsanız klasik ya da yeni modern çizgilere sahip şehir bisikleti tam size göre.

Dağ Bisikleti
Ben bisikletimle dağ bayır gezeceğim, canım isteyince tepelerde atlayıp zıplayacak, yeri geldiğinde pikniğe yeri geldiğinde köye tarlaya, bağa bahçeye gitmek istiyorum diyorsanız Dağ Bisikleti sizin işinizi görecektir. Dağ bisikleti, yapısı gereği diğer bisikletlerden ağır ve tekerlek ebatları olarak da yere sürtünmesi fazla olan bir bisiklet olduğu için uzun yolculuklarda performansı etkiler. Dağ bisikletiyle 2017’de Ege turu yapmış biri olarak kondisyonunuza göre çok uzun turlar da yapabilirsiniz ama bu bisikletler buna hizmet etmek için değil, yukarıda saydığım kullanım alanları için üretiliyor.

Yol Bisikleti
Ben bisikletimle uzun yollara gideceğim, biraz da performans yapmak, hobimi geliştirmek, yakın konumlara tempolu bir ulaşım sağlayarak hıza odaklı bir bisiklet istiyorum diyorsanız Yol – Yarış Bisikleti size göre. Yol bisikleti ile kilometreleri hızlıca kat edebilir, doğru antrenmanlar ile sportif manada bacaklarınıza ve vücudunuza katkısını açıkça gözlemleyebilirsiniz.

Hibrit Bisiklet

Açıkçası şehrimizde bisiklet kullanımı için ilk etapta en iyisi Hibrit Bisikletler. Dağ bisikleti kadar kalın olmayan kadro ve lastik yapısı mevcut ve şehir bisikletlerinden daha fazla tempo yapabileceğiniz şekilde tasarlanıyorlar. Hibrit bisiklet ile dağ, bayır, tepe gezebileceğiniz gibi şehir içinde de rahat sürüş keyfine varabilir, uzun ya da yakın ulaşımda da konforlu bir ulaşım elde edebiliyorsunuz. Dağ, şehir ve yol bisikletlerinin ortak yapısını taşıyan bu bisiklet tercihi ile uzun geziler de düzenleyebilirsiniz.

Kadro Boyu bisikletten daha önemlidir

Bisiklet modellerinin sonu yok. Tur, Katlanır, Dirty Jump, Triatlon  gibi birçok farklı ulaşım ve spor farklılığı için mühendislerin çeşitlendirdiği model mevcut. Bu yazıda, ilk etapta başlayacaklara hitap eden bisiklet modellerini ele almaya çalıştım ama bu yolda en önemli nokta Kadro Boyu. Beğendiğiniz ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir bisiklet bulmuş, donanım ve diğer konularda da çok iyi bir bisikleti almak üzeresiniz fakat kadro boyu size uymuyorsa, o bisiklet almayın.

Bisikleti Bisikletçiden Alın
Tüm bisiklet modellerinin markasından donanımına göre değişiklik gösteren fiyat oranları var. Bu marka- modellerden birini seçmek tamamen bütçe ile doğru orantılı. Yeniliyorum, bisikletinizi almadan önce de tam ihtiyacınızı belirleyin ve size uygun kadro boyunuzu kesinlikle öğrenin.  Maalesef şehrimizde 1,85 boyundaki bir bireye en az az 58 kadro yol bisikleti olurken, 52 kadro yol bisikleti satan bisikletçiler mevcut. Dev gibi insanları küçücük kadrolarla, minyon kişileri dev bisikletler ile görüyoruz… Birçok açıdan sağlığa da zararlı ve bitmeyen ağrıların sebebi. Yine de ömrünü bu işe adamış, bisikletin tüm teknik detaylarına hakim, işinin ehli kişilerle muhatap olmak daha iyi bir yol izlemenizi sağlayacaktır. Bu sebeple bisikletinizi bisikletçiden alın.

Burada genel bir hat çizdiğim, birçok teknik detaya giremediğim bisiklet seçimiyle ilgili her türlü soru için sosyal medya hesaplarımdan ulaşabilirsiniz, yardımcı olmaya çalışırım.

3 Haziran Dünya Bisiklet Günü

2018 yılında ilk defa kutlanan Dünya Bisiklet Günü’nü ikinci defa kutlayacağız. Geçen yıl Bisikletliler Derneği Genel Merkezimiz, Dünya Bisiklet Günü kutlamalarını dünyada tek kıtalar arası bisiklet geçişi yaparak, İstanbul’da yüzlerce bisikletli ile köprüden geçerek kutlamıştık. Geçen yıl aynı zamanda yirmiye yakın şehirde eş zamanlı etkinlikler düzenledik. Bu yıl yurt genelinde tekrar organize oluyoruz. Yurdun dört bir yanındaki şube ve temsilciliklerimiz ile ortak kutlamalar düzenleyeceğiz. Dünya Bisiklet Günü etkinliklerini takip edip dahil olun, mutlu olacaksınız, benden söylemesi.

Haftanın sözü:
Ne kadar kaçmak ve uzaklaşmak arzusu ile dolu isem, o kadar da bağlanmak, kalmak, bağdaş kurup oturmak istiyorum.”
Sait Faik Abasıyanık

 

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir