SAKBİS’le Adapazarı’nı Pedallamak

Alternatif ulaşım ile sağlıklı bir geleceğe yatırım yapmak isteyen şehirler, bisikleti çözüm merkezlerine alıyorlar. Bisiklet, şehirlerin egsoz emisyonu, çevre görüntü ve kirliliği, trafik ve tabii ki ekonomik sorunlara direkt ve dolaylı olarak çözüm sağlıyor.

Nufüsu bir milyonu geçen ve her geçen gün göç almaya devam eden şehrimiz için de ulaşım ve sağlık öncelikli konuların başında geliyor.  Şehrin ana arterleri de dahil olmak üzere her gün artan araba trafiğine alternatif toplu taşıma ve diğer ulaşım çeşitliliği kazadırmak şart.

Ülkenin bisiklet kullanımı açısından en elverişli şehirlerinin başında gelen Sakarya, bisiklet kullanım oranıyla da diğer illerden üstün. Bu açıdan değerlendirildiğinde, Akılı Bisiklet İstasyonlarının en çok yakışacağı şehirlerin başında elbette Sakarya vardı.

Temmuz 2018’de “Adapazarı Akıllı Bisiklet İstasyonlarına Ne Zaman Kavuşacak” diye yazdığım yazımda, fosil yakıt devrinin bittiğini, şehirlerin nefes alması için bisikletli yatırımlara yöneldiğini ve diğer illerde uygulamaya geçen akıllı bisiklet çalışmalarına örnekleri anlatmış, neden şehrimizde olmadığına yönelik hayıflanmıştım.

Akıllı Bisiklet uygulamasının müjdesi Aralık 2018’de verildi. Geçtiğimiz ay montaj ve altyapı çalışmaları başladı ve tamamlandı. 15 adet Akıllı Bisiklet İstasyonunda toplam 100 adet bisiklet hizmete başladı.
Akıllı bisikletler duraklara yanaştı

SAKBİS adıyla hizmete açılan sistemle artık şehrin cazibe merkezlerinin çoğunda bisiklet kiralayabiliyor ve keyifle sürebiliyoruz.

SAKBİS’leri bisiklet istasyonlarından kredi kartınızla ya da basitçe çıkarabileceğiniz abonelik kartınızla kolayca kiralayabiliyorsunuz. Şu an SAKBİS kiralama ücreti bir saati abone kartıyla 2 lira olarak belirlenmiş.

Ücret konusunda bisiklet ortamlarından çeşitli eleştiriler yok değil. Teşvik etmek amaçlı daha ucuz ya da ücretsiz olmasını belirten görüşler var. Esasında bu sistemleri kurmak ve işletmek için ilk etapta yüksek meblağlar gerekiyor. Yine ilk dönemde 2 lirayla mevcut işletme giderini bile karşılayabileceğini düşünmüyorum. Her halükarda ben de ücretsiz olması ya da 2 lirayla daha uzun süre kullanım imkanı sağlanması taraftarıyım. Toplu taşıma fiyatları ile kıyaslarsak yarı yarıyadan bile ucuz fakat kıyaslama doğru olmaz. Nihayetinde SAKBİS’ler size hareket katıyor hepsinden ziyade mutlu ediyor. Bisiklet kullanıp mutlu olmayan birini gördünüz mü?

Bisikletli ulaşım için artık bisikletinizin olmasına da ihtiyaç kalmamış oldu. Dün Adapazarı’nda bir adet kiralayarak deneme sürüşü yaptım. Güven veren güçlü bir bisiklette gayet konforlu şekilde şehri dolaştım. Önünde sepetine çantanızı attıktan sonra rahat selesiyle şehrin bir ucundan diğer ucuna rahat rahat pedallayabilirsiniz. Şehir içinde tüm işlerinizi kolaylıkla ve daha pratik şekilde halledebilirsiniz. İşe, okula, bakkala, camiye, pazara, berbere gidebilirsiniz. Dolmuşlarla uğraşıp 10 dakikalık mesafeye 2-3 lira vermektense  trafikle uğraşmadan istediğiniz zaman istediğiniz yere sürebilirsiniz. Kalp ve damar sağlığınıza, cebinize katkı sağlayabilir, özgürce ulaşımın tadına varabilirsiniz.

Daha şimdiden şehrin farklı noktalarda SAKBİS’ler ile pedallayanları görüyoruz. Her zaman kullanabilmek için bir abone kartı edinmekte fayda var.

Yaşanabilir bir Bisiklet Şehri olmak için Sakarya, önemli somut bir adımı pedalı daha çevirmiş oldu. SAKBİS’ler Sakarya’ya çok yakıştı.

Haftanın Sözü:
“Ne zaman bisiklet üzerinde bir yetişkin görsem, insanlığa dair umutlarım artar.” H.G. Wells

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir