“Bisiklet Yolu Altgeçitleri Ressamlarını Arıyor”

Sakarya merkezindeki iki ilçe Adapazarı ve Serdivan’ın buluştuğu, yeni yerleşim yolunun birleştiği günde binlerce aracın kullandığı Yazlık Kavşağı yenilendi…

Oldukça büyük kavşak yeni haliyle “Serdivan’a gitmek isterken kendimi Camili’de buldum” söylemlerine mazhar olsa da ışıksız, kurallara riayet edildiğinde akışı devam eden bir trafik sağladı. Yoğun dönemlerde kilitlenen ve uzun araç kuyruğuna dair trafik manzaraları artık yok.
Hepsi bir kenara, biz bisikletlilerin en çok kullandığı güzergahların başında gelen bu rota, büyük kavşak içinde bisikletli sürüşte riskleri arttırmıştı. Nitekim bu risk, kavşak altındaki bisiklet altgeçitleri ile en başta çözüme kavuşturuldu. Bisikletliler, kavşağa hiç girmeden yolun direkt karşısına geçebilecek rahat bir bisiklet yoluna sahip oldular.

Çark Deresi boyunca çift taraflı yapılan trafikten arındırılmış rekreasyon alanı bisiklet yolu, kavşaktan devam ederek Yazlık’taki yeşil alana bağlanabilir duruma geldi. Yani, hiç trafiğe çıkmadan şehrin otomobil trafiğinin en yoğun alanında bisiklet sürebilecek bir yol ağı yapıldı.Y eni altgeçitler ile bisiklet altgeçidi sayımız dörde ulaşmış oldu. Emeği geçen herkese müteşekkiriz. Dilerim bu yol, yeni yerleşime yapılması planlanan bisiklet yolu ile birleştirilir.

Dünya Bisiklet Gününde Çağrı, bir fotoğraf paylaştı. Dubai’deki bu görüntü, aklıma bizim altgeçitleri getirdi.

.
.
.
.

.
.
.
.

Bizim altgeçitlerde bu şekilde görseller yerine  bol bol grafitiyle Türk usulü atar gider yazıları mevcut.

Altgeçitler soluk beton grisi ve tek düze. Mehmet Ünal Demirel’in çektiği şu fotoğraflardan daha iyi görebilirsiniz.


Öneri şu ki, toplamda dört alt geçitte, bir görsel çalışma yapılsa da mevcut kazanım daha da şık hale getirilse.

Eminim şehrimizde bunu yapmak isteyecek birçok sanatçı, resim sanat atölyesi veya öğrenci bulunabilir. Bisiklet ile gri, tek düze, karanlık bir alanda sürüleceğine bisiklet ruhuma uygun rengarenk, bazı temalar içeren görseller ile bu altgeçitler, tatlı bir tebessüm sebebi olabilir.

Dubai’de her gün pedal çeviren Çağrı’dan detay fotoğraf ve bilgi rica ettim… Umarım gönderecek.  Eğer talep edersek Büyükşehir Belediyesi’nin bu renkli ve herkesin dahil olabileceği isteğe hayır diyeceğini hiç sanmıyorum.  Peki, siz  ne dersiniz, bisiklet altgeçitlerimizi renklendirelim mi?

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir