Adapazarı Akıllı Bisiklet İstasyonlarına Ne Zaman Kavuşacak?

Marmaris’te Bisiklet Keyfi 1,25 TL…” 

Eh, bu haberi de gördükten sonra yahu “nerede kaldı bizim akıllı bisikletler” demeden edemiyor insan… Hatta onun öncesinde, 18 Ekim 2017’de bisiklet yolu yapımında Konya ile birlikte Pilot İl Seçilen Sakarya’nın 2018’de ne kadar bisiklet yolu yapılacağı, hala muallakta. Var mı duyanınız bu yıla dair bir bisiklet yolu bilgisi? Bu konuya ayrıca bir yazıda değineceğim.

Yanıbaşımızdaki Kocaeli, bir çok noktada akıllı bisiklet sistemini kurmuş, insanlar tıkış tıkış dolmuşlar yerine kartla bisiklet alıp ulaşımlarını sağlıyor, parklar arasında pedal çeviriyor. İstanbul zaten yıllardır bunu uyguluyor. Hemen her sahil güzergahında bisikletleri makul fiyatlarla kiralayıp sürebilirsiniz. Ege turumuzda İzmir’deki akıllı bisiklet sistemini görünce de imrenmemek elde değildi. Sahil boyu o kadar keyif…

Bu şehrin neden akıllı bisikleti yok?

Adapazarı Çark Caddesinden, Serdivan Bağlar Caddesine dolmuşla gitmek 3 lira. Dur, kalk, trafik… En az 15 dakika. Adapazarı’ndan Serdivan’ a kadar bisiklet yolları var. Akıllı bisiklet olsa?

Çark deresi kenarında hava almak, işyerinden çıkıp öğle arası stres atmak, biraz pedal çevirmek istesek, dere kenarında yapılmış bisiklet yolunun başlangıcında akıllı bisiklet olsa?

Sapanca Belediyesi yıllardır sahilde bisiklet kiralıyor. Kira bedeli, en son dönemde saati 15 liraydı. Yüksek. Niye, çünkü orada iş gücü var, bisikletlerin takibi var, bakımı var, güvenliği var… Akıllı bisiklet olsa, hepsi sağlanır ve kar getirir. Hem de 2 lirayla!

Velespitopya instagram hesabında takipçilere sordum:

Bisiklet şehri olma iddiasıyla Bisiklet Vadisi gibi büyük yatırımlar yapılan bir şehirde, bisiklet sürmek için yollar ve her an sürmeye hazır bisikletler olmadıkça, yani, elmanın tadını bilmeyen birilerine elmayı anlatmaya devam ettikçe, zorlanacağız. Buna rağmen şehir içinde yüksek bisiklet sürüş oranına sahip bir şehiriz.

Geleceği gören belediyeler, şehri otomobil trafiğine kapatıyor, bisiklet yolu, akıllı bisiklet, bisiklet istasyonları, etkinlikleri, kamusal büyük çağrılar düzenliyor…

Dünyada fosil yakıt devri bitiyor! Adapazarı, her gün artan trafiğiyle kitlenmiş, park yeri bulamayan araçların kaldırımları gasplarıyla, karbon salınımı içinde devam etmesi imkansız.

Çözüm, otomobilsiz yaşam, toplu taşıma… Çözüm diğer belediyelerin yaptığı gibi bisiklete teşvik. Bir düşünün, 3 kilometre ilerideki bir mesafeye gitmek için bisiklet istasyonundan Kart54 ile bisikletinizi alıp kolayca gidebildiğinizi…

Her gün bir şehirde yeni yapılan bisiklet yolları, akıllı bisiklet istasyonları haberlerini izleyip durmak, nafile.

Adapazarı, kendisini, sağlığını, trafiğini, geleceğini kurtaracak yönetmeliğe uygun bisiklet yollarını beklediği gibi, akıllı bisiklet istasyonlarını da dört gözle bekliyor…

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir