Sapanca Gölü Etrafında Keyifle Pedallanabilecek 10 Muazzam Bisiklet Rotası

Şu sıkıcı tanımlardan birisi seçelim; “Sapanca Gölü, Doğu Marmara Bölgesi’nde, Sakarya kent merkezinin 12 km batısında, İzmit kentinin ise 27 km doğusunda yer alan tektonik kökenli bir tatlı su gölü.”

Eh, oraya buraya uzaklığıyla tanımlara sığdırılamayacak kadar önemli bir su kaynağı olan Sapanca Gölü, bizler için ayrı bir yer taşıyor. İnsanoğlu, tarih boyunca nehir ve göl kıyılarına yerleşmiş, büyük medeniyetler su kaynakları ile varlıklarını dinç tutmuş, gelişmişlerdir…

Sapanca Gölü de onlarca medeniyet için en önemli su kaynaklarının başında gelmiş, bugünkü adıyla Sakarya ilini, hem nehir hem de göl ile taçlandırmıştır. Hal böyle olunca günümüzde de ziyadesiyle önemli olan Sapanca Gölü, bünyesindeki yaşam alanları ile somut bir halde hala “Ben sizin hayat kaynağınızım!” demeye devam ediyor…

Sapanca Sahilde Kitap & Bisiklet

Etrafında yetişen bitki türleri, kuş, balık ve diğer hayvan çeşitlerinden de fazlası; milyonlara varan insana, kurulan tesislerin de sayesinde, çeşmeden içilebilecek bir suyu armağan ediyor. Biliyoruz ki birçok şehirde insanlar çeşme suyunun kirli, kokulu, kireçli olduğundan şikayet eder… Böylesine bir su kaynağı evlerimizde her işimizde resmen bir armağan!

Sadece bu yönüyle de değil, etrafındaki yüksek tepelerden manzaraları, tertemiz görüntüsü ile de sağlık yanında huzur de veriyor. İşte bu huzur ve sükunu sağlamak için bisikletliler de sık sık Sapanca Gölü etrafında basıyorlar pedala… Bakalım, bisikleti alıp Sapanca Gölü’ne gideyim demek isteyen bisikletlilerin tercih edebileceği nereler var?

1) Sapanca Sahil

Sapanca ilçesinin merkezine ulaşmadan önce veya merkezinde bulunan sahil güzergahı, bisikletliler için göl kenarında bisiklet kullanabilecek alanlara sahip…

Sapanca’ya uzanan bisiklet yolları

2) Kırkpınar Sahil
Sapanca sahilinden sonra Kırkpınar’da soluğu alıyoruz…

3) Eşme Sahil
Eşme Sahili, şimdi mahalle olarak anılsa da  hala köy havasını kaybetmeyen, salaş ve doğal mekanları ile bisikletlilerin uğrak noktası.

4) Seka Kamp
Kıymetli bir arazi üzerinde bulunmasına rağmen yeterli bakımın ve gelişimin yapılmadığında hem fikir olabileceğimiz Seka Kamp, Sapanca Gölü’nün İzmit’e ulaşan uç noktası…

5)Kırkpınar- Kulübe Aile Çay Bahçesi

Kulübe aile çay bahçesi, Kırkpınar’da bulunan nadir rahat mekanlardan birisi… Bisiklet dostu bir işletme olan Çay bahçesine bisikletlilere de indirim söz konusu.

6-Arifiye- Gölbaşı Park
Sapanca sahiline kazandırılan ve çok rağbet gören Gölbaşı park, kısa bir göl turu yapmak için ideal mesafede…

7) Serdivan Gölpark

Serdivan Gölpark, açıldığı günden bu yana doğayla iç içe yapısı, göle nazır yürüyüş güzergahı, oyun, piknik, tiyatro alanları ile farklı bir konsept olarak hizmete devam ediyor… Keyifli ve huzurlu bir bisiklet turu yapmak isteyenler için kaçınılmaz rotalardan biri.

8) Sapanca Sahil Bisiklet Yolu
Sapanca sahili yolu üzerinde hem kendi bisikletiniz ile ulaşabilecek hem de bu alandaki bisiklet kiralama noktalarından bir bisiklet temin ederek sürebilir Sapanca Sahil bisiklet yolu, dört mevsim güzelliğiyle ön plana çıkan bir rota…

9) Sapanca Kırkpınar Havaalanı
Sapanca’nın önceden aktif olarak kullanılan bu bölgesi eski günlerini arıyor… Bu bölge artık çeşitli etkinlikler için kullanılan bir alan olmakla birlikte, bisikletiyle turlayıp sessizce göle nazır keyiflenmek isteyenleri çağırıyor.

10) Sapanca Göl Turu

Ya ben hepsine birden gitmek istiyorsam? O halde sizleri buyrun buradan alalım: Göl Turu! Bu tura bonus da diyebiliriz… Uzun ve kısa olmak üzere ikiye ayrılan Göl turu, uzun turda İzmit’e yakın mesafeden 60, kısa turda 45 kilometreyi toplayarak saydığımız tüm mekanlara uğrayıp bir gün boyunca pedallamanıza olanak sağlayacak bir rota. Tadından yenmez.


İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir