8 MADDEDE BİSİKLETLE UZUN MESAFELERE PEDALLAMA KILAVUZU

Bisikletle daha uzun mesafelere ulaşmayı kim istemez? Gidip transcontinental yarışı koşmaktan bahsetmiyoruz ama gün içerisinde 50- 100 kilometreler göz korkutur vaziyette ise orada bir yanlışlık var demektir. Çünkü kilometrelerin altınızda su gibi akıp gitmesi tamamen sizin elinizde. Çünkü Bisiklet, diğer tüm araçların gidebileceği tüm yollara gidebilir. Hatta daha da fazlasına!
20170604_103914-01

Peki, buna insan bünyesi nasıl katlanır ya da daha doğru bir soruyla nasıl daha fazla yol gidebilirim? Siz bu kadar yolu nasıl kat ediyorsunuz? İşte o soruyu cevaplayan 8 adım:

.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

1- AMAÇ 

Bisiklet birçoğumuzun çocukluktaki en yakın arkadaşı… Mahallede ara sokaklarda ve diğer mahalledeki arkadaşlarımız ile gezintiler yaptığımız keyifli bir yoldaştı. Ta ki, bisikletin çocuk oyuncağı değil, bambaşka bir dünya olduğunu kavrayana dek!

Dünya ve Türkiye’de bisiklete bakış açısı ve önem gün geçtikçe artıyorken, bireylerin bu değişimden etkilenmemesi de hemen hemen imkansız. Nihayetinde bir bisiklet alıp kısa gezintiler yaparak doğaya karışmak da mümkün şu an dünyayı gezen yüzlerce bisikletli gezgin gibi pedallamak da… Bu yüzden önce kendinize bu soruyu direkt sormanız ve adam akıllı cevap vermeniz şart.

FB_IMG_1508336003516

İlk etapta hem spor hem ulaşım amaçlı bir bisiklet ile başladığınız yolculuğunuz bambaşka bir noktaya erişebilir. Bisikleti neden istiyorsunuz sorusunu cevapladıktan sonra asıl soruya geliyoruz?

*Neden daha uzak mesafelere bisikletle gitmeliyim?
Bu soruya kişisel olarak birçok farklı cevap verilebilir. İşte bu sebeple eğer siz, ben doğa ile baş başa uzak mesafelere ulaşıp kamp yapmak istiyorum diyorsanız buna göre bir bisiklet ya da günü birlik uzak mesafelere pedallayıp geleceğim diyorsanız da buna göre bir bisiklet tercih edip yola çıkmaya karar vermelisiniz. İşte hedef- amaç bu yüzden oldukça önemli…

20170830_123409

2- BİSİKLET VE DOĞRU ÖLÇÜ

Bir bisiklet almaya karar verdiniz ya da zaten vardı… Ölçülerinin doğru olduğundan emin misiniz? Sürüş sonrasında ciddi ağrılar oluşuyorsa ve bisiklet üzerinde bir türlü rahat edemiyorsa o bisikletin ölçü ve ayarlarında bir yanlışlık var demektir ve uzun sürüşlerde mis gibi işkenceniz olur…

Bikefitgreyrace-fit-2

Ölçülerinizi doğru ayarlamak için araştırarak hangi ölçüde bisiklet almanız, hangi açılar ile kullanmanıza dair bilgilere erişebilir, bikefit gibi işlemlere de girebilirsiniz. Bisikletinizin, ölçüsünün ve duruş pozisyonunuzun size göre ayarlı olması çok önemli!

3- UFAK TURLAR BÜYÜK MUTLULUKLAR

Abi ben şimdi bir çıksam 100 kilometre rahat yaparım

Elbette büyük söylemlerin devamında gerçeklik olabilir. Hiç bisiklet sürmemiş birisi çıkıp yüzlerce kilometre de sürebilir. Ama biz genel durumdan söz edeceksek bu arkadaşa “yavaşşş sür” deyip  biraz anlatmamız gerekiyor.

Uzun mesafelerden önce hem kondisyonu arttırmak hem de bisikleti daha yakından tanımak için kesinlikle ufak turlar ile başlamak şart. Kendinize hedefler belirleyerek bu rotalarda hız, zaman, enerjinizi takip edebilir, ölçümleyebilirsiniz. Bu takipleri profesyonel anlamda yapmanıza da gerek yok.

20170305_102710(1)

İlk etapta 10-15 kilometreyi pedallayarak sonra 20-30 arası ve sonrasında 30- 40 kilometre mesafe arasında bisiklet sürerek zamanla mesafeleri nasıl aştığınızı göreceksiniz. Bununla birlikte artan kondisyonunuz yol boyunca farkı açıkça gösterecek. Güçlenen bacaklar artık daha seri ve rahat dönmeye başlayacağı gibi siz de hızlanmış olacaksınız.

Bunlar için biz grup & dernek üyelerimizin öncelikle hafta içi düzenlediğimiz akşam turlarına katılmasını ve uzun Pazar turları için hazırlanarak, güç toplamalarının faydalı olacağını belirtiyoruz.

4- GRUP SÜRÜŞLERİ 

Birçok kişi, bireysel olarak ulaşamayacağı rotaları gruplar ile aşabilmektedir. Öncüsü olan güçlü bir gruba ayak uydurmak ve kendini diğerleri gibi yeri geldiğinde zorlayarak yola devam etmek, kesinlikle gelişimi de yanında getirir. Gruptan kopmama gayreti ve grup olmanın verdiği güç ile kendi başınıza yapamayacağınız, cesaret edemeyeceğiniz rotaları nasıl aştığınızı göreceksiniz.

Kalp Günü

5- ROTA HESAPLAMA

Artık 50 ve üzeri kilometreleri çok rahat çevirebiliyorsanız en önemli bir başka konuya daha gelmiş olduk. Bisiklet ile çıkıp ineceğiniz her eğimin önemi oldukça fazla. Çünkü yakıtımız, kendi enerjimiz. Bu enerjiyi doğru ve yerinde kullanarak yolculuğa yaymak gerekiyor. Bu yüzden sürüş yapacağınız rotayı, eğimleri, mola yerlerini hesaplayarak yola çıkmak en doğrusu! Bunun için bisikletliler arasında en popüleri şu an Strava olmak üzere birçok program mevcut.

Adsız

6- TEKNİK BİLGİ & TECRÜBE

Yolda yüzde 7 eğimlik bir yokuşu çıkarken zincir koptu… Ne yapacaksınız? Ya da arka aktarıcınızda müdahale edilmesi gereken bir sorun oluştu… Turu orta yerde bırakıp bir araçla dönmek mi yoksa orada tamir edebilmek mi?

Teknik müdahale, tecrübe ve bilgi gerektiren önemli bir başka mesele. Ufak denemeler ve öğretiler ile başınızın çaresine bakabilecek kadar bilgi ile uzun yolculuklara çıkmanız mühim bir mesele. Çözülebilecek sorunlara karşı müdahale edebilecek düzeyde teknik hakimiyet şart…

8giJuARqR18VSZRfQEgpyBrCXRJilmeIhFdObbOq8zw-2048x1536

7- EKİPMAN

Şimdi yukarıda bahsettiğimiz aksaklıkları gidermek için ekipmanın varlığı oldukça önemli… Yedek lastik, lastik tamir kiti, pompa, alyan seti, zincir sökme aparatı, belki bir çakı seti hayat kurtaran parçalar olarak çantamızda, elimizin altında bulunmalı.

30 Parça Bisiklet Tamir Seti

8- KÜÇÜK MOLALAR

Saatlerce sürülecek bir yolculukta kesinlikle küçük molalar ile bünye dinlendirilerek güç toplanmalı. Turun ve fiziki durumun kontrolüne göre yapılacak bu molalar yarım saat değil, 5- 10 dakikalık kısa sürelere yayılması turun devamlılığı için önem taşıyor.

FB_IMG_1511164760671

BONUS: MOTİVASYON

Uzun yolculukların olmazsa olmazlarından birisi motivasyon. Bunun için kendinize hedefler belirleyip bunlara ulaşmak sizi keyifli hissettirse de bu kişiden kişiye değişebiliyor. Kimisi başarısını paylaşıp arkadaşlarının tebrik etmesinden mutlu olabiliyorken kimisi bunu yapmayabilir. Yine de her halükarda psikolojik dinçlik ve yüksek moral, yolları daha da verimli hale getireceği çok açık!

Vardığınız hedefler zaten yeterince keyfinizi yerine getirecek.

FB_IMG_1511165580450

Şu anda dünyayı bisikletiyle gezen binlerce bisikletli gezgin de bir zamanlar kısa mesafeleri sürüyor ve yoruluyordu… Şimdi ise günde 100 kilometre ve üzeri mesafeleri çok rahat aşarak ülkeleri aşıyorlar. 

Epiktetos’un da dediği gibi;

Bir kez sınırı aşan için artık sınır diye bir şey yoktur! 

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir