29 Haziran – 1 Temmuz 2017 Türkiye Şampiyonası Yol Yarışları | Sakarya

Bisiklet kültürünün yayılması için verdiğimiz uğraşların heyecan verici kısımlarından biri de kuşkusuz bisiklet yarışları… Bisikletliler Derneği  Sakarya Şubesi olarak bisikletin sosyal ve kültürel alanına daha fazla yoğunlaşmış olsak da bisiklet yarışları ile bir kişiye dahi bisiklet adıyla dokunma sorumluluğu hissediyoruz.

FB_IMG_1499250601853

Esasında Sakarya, bisiklet konusunda önceki yıllarda daha aktif, daha girişken bir şehir iken, geçen yıllar boyunca bisiklet kullanımı azalan, bisiklet yarışları çok çok az yapılan bir şehir haline geldi. Bunun birçok sebebi olabilir ama artık geçmişe bakıp üzülmek değil, ders alıp geleceği yönetmek zamanı…

Nihayetinde çeşitli girişim ve istekler sonucunda Türkiye Bisiklet Federasyonu, 2017 yarış takvimine Sakarya için de bir yarış ekledi. Türkiye Şampiyonası Yol Yarışları Sakarya Etabı…

Türkiye’nin en önemli bisiklet sporcularının kıyasıya yarışacağı mücadeleler iki ayrı kısımda meydana gelecekti. Biri 29 Haziran’da gerçekleşecek zamana karşı etabı, diğeri ise 1 Temmuz Cumartesi yapılacak yol yarışları…

FB_IMG_1499252143519

 

.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Tüm bunların öncesinde, Türkiye Bisiklet Federasyonu Sakarya İl Temsilcisi Serkan Cerrahoğlu beyin önderliğinde yapılan toplantıyı es geçmemek gerekiyor.  Sakarya’da bisikletin en önemli görevlerinden birini omuzlayarak görev alan Serkan bey, Sakarya’daki iki derneğin katılımıyla düzenlenen bir iftar yemeği organize etmişti. Selahiye’deki iftarda yarış öncesi son görüşmeler ve derneklerin yapacağı katkılar, alacakları görevler, sorumluluklar ele alınmıştı. İleriye dönük proje, etkinliklerin de tohumu atılan bu iftar sofrasının bereketi, şehirdeki bisiklete de yansıyordu…

Büyük güne sayılı zaman kala, Sanie hocanın koşturmacası, duyurular, son dakika müdahaleleri 28 Haziran’daki teknik toplantı zamanı gelip çattı. Sporcular, takım temsilcileri, antrenörlerin hazır bulunduğu toplantı, Serkan beyin önderliğinde Adapazarı Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleşti… Teknik bilgilerin verildiği, soru – cevapların yerini bulduğu, takım kuralarının yapılarak katılımcıların belirlendiği bu önemli akşam da tamamlanmıştı.

29 Haziran 2017 – Zamana Karşı 

Sporcuların bireysel olarak eforunun üst seviyelerini zorladığı Zamana Karşı yarışları, Türkiye’de çok fazla uygulanan bir yarış değil… Son dönemlerde artan bu yarış ile birlikte sporcular da bireysel olarak çalışmalarına ağırlık vermeye devam ettiler. Sonucunda, rüzgarı tek başına karşılayıp takım desteği olmadan verilen parkuru en kısa sürede tamamlamak ve başarı göstermek, tamamen bireysel bir çaba istiyor…

FB_IMG_1499252431859

Sakarya’da gerçekleşecek olan Zamana Karşı yarışları için de tüm hazırlıklar tamamlanmıştı. Heyecanın ilk gününde hakem heyeti başlangıcı ilk sporcu ile verecek ve gün boyu devam edecek mücadeleye tanıklık edecektik. 09.00’da verilen ilk 5-4-3-2-1 ÇIK komutuyla ilk sporcu başlangıcını yaptı…

Başlangıç öncesi heyecandan titreyen sporcular kadar zerre kımıldamayan kendine hakim olabilen sporcular da bulunuyordu. Her yarışta olduğu gibi bir yarışın da favorileri vardı ama elbette değişebileceği de ön görülebilirdi. Rampadan iner inmez yüklenilen bisikletler sağa sola savrulurken, sıcak altında efor sarf eden sporcular ter içinde ve zorlanmış nefesleriyle bitiş çizgisine ulaştılar.

En iyi dereceler belirli aralıklarla sporcuların toplantığı çadıra asılsa da gözler geçen yılın da şampiyonu Ahmet Örken’deydi. Örken yine bekleneni yaptı ve en iyi dereceyi koştu.  35  dakika 58 saniyelik zamanıyla en yakın rakibine 1 dakikaya yakın fark atan Örken, Türkiye Şampiyonu oldu.

Büyük Erkekler

 

1 Temmuz 2017 Cumartesi Yol Yarışları

Zamana Karşı yarışlarından sonra heyecanla beklenen yarış elbette yol yarışlarıydı… Sıcak hava ve yüksek nem oranıyla bunaltıcı bir Sakarya gününde, yüzlerce sporcu başarı elde etmek için yarış koşacaktı. Başlangıç düdüğünden itibaren tempolu başlayacak olan yarış öncesi bazı değişiklikler olmuştu… Yüksek sıcaklıktan dolayı Yarış Komiseri kilometre ve diğer konularda değişikliğe gitmişti. Yarış Komiseri Fatih Trabzon, 160 kilometre olan yarışı 140 kilometreye düşürüldüğünü ve ilk 20 kilometreden sonra su ihtiyaçlarının karşılanabileceğini söyledi. Son 10 kilometre hiçbir takım aracı ya da su takviyesi olmayacak, kısaca sporcular kendi başlarına son düzlükte mücadele edeceklerdi.

FB_IMG_1499250601853

Büyük Erkekler

Son kontroller, uyarılar ve imzalardan sonra Büyük Erkekler yarışının başlangıcını Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Erol Küçükbakırcı verdi. Tempolu başlayan yarışın ilk 20 kilometresinde hemen hemen birlikte hareket eden grup, ilerleyen kilometrelerde kopan sporcuların kovalanmasıyla devam etti. Öncü  beş kişilik grupta bisikletçiler arayı açarken, pelotonda ise ilk 60 kilometreden sonra kopmalar olmaya başlamıştı… Sıcak havadan dolayı sporcular sürekli takım araçlarından su ve içecek talep ederken, araçlar birbiri ardına su yetiştirmeye çalışıyorlardı… Kaynarca yolunun akan trafiğinde, geçtiğimiz mesafelerin ardından ister istemez araç kuyrukları oluşuyordu ve dönüş yapıldıktan sonra trafik akışı normalde dönebiliyordu.

FB_IMG_1499250570447

Hataplı yokuşu birçok sporcu için ders niteliğinde oldu diyebiliriz. Çok dik olmasa da bezdirici uzunluğuyla bacakları yangın yerine çevirebilecek Hataplı rampası resmen eleme alanına dönüştü… Rampada zorlayan sporcular düzlüğü çıkınca kesildi ya da daha rampanın ortalarında rahat çevirmeye başlamak zorunda kalan bisikletçiler, ter içinde dinlenerek tepeye ulaşmaya çabalıyorlardı. Birbirinin deryarında ardı ardına giden bisikletçiler, kilometreler uzadıkça birbirinden kopmaya devam etse de yaklaşık 30 kişilik peloton, sabırla çevirmeye devam etti. Öncü grubun hemen arkasına kaçan bir başka grup da en öndeki grubu kovalıyor ve baskı oluşturuyordu.

Hemen her yarışta peloton, öncü gruplara yetişir. Üç dakikalık farkın kapanması zor görünen bu yarışta da peloton ön gruba yetişmeye çabalıyordu ve fark azalmıştı…
Son kilometrelerde artan tempo adeta bir güç gösterisine dönüştü. Takımlar as sporcularını öne taşımaya çalışırken ferdi sporcular bireysel güçleri ile bir öndekini de önüne geçerek yer tutmaya çabalıyordu.

Son 10 kilometre tabelasından sonra artık işler iyice kızışmaya başladı ve son inişten itibaren hızlanan tempo, son 7’nci kilometrede biraz durularak artışa geçti. Brisaspor, Torku, Kapadokya, Konya, Karkay, Trakya… Kıyasıya çarpışıyolardı. Bedenlerinde durmayan suyun son damlasına kadar terleyen sporcular, son beş kilometre sulukları tamamen bitirerek hepsinden kurtuldular. Artık bitiş sprint’inde koparma vakti gelmişti. Bitişe yaklaşık 20 sporcu birlikte giriş yapacaktı.

FB_IMG_1499250574277

 

Brisaspor, Torku ve Kapadokya spor kulübünün çektiği grubun en önünde son atağını çeken Brisaspor’dan Onur Balkan, var gücüyle pedallara yüklenip bitiş çizgisine ezmek istiyordu. Ardı sıra gelen Kapadokya Bisiklet Kulübünden Oğuzhan Tiryaki Onur’u kovalıyordu, geçen yılın şampiyonu Ahmet Örken ise üçüncü sırada öndeki ikiliyi kovalıyordu… son yüz metrede de sonuç değişmedi ve Büyük Erkekler Ferdi Klasmanda; Kocaeli Brisaspor kulübünden Onur Balkan şampiyon, Kapadokya  Bisiklet Spor Kulübünden Oğuzhan Tiryaki 2.  Torku Şekerspor’dan Ahmet Örken 3. Oldu.

FB_IMG_1499250576472

Masterlar

Büyük Erkeklerin 140 kilometrelik etabı tamamlanmış, sıra Masterlar’a gelmişti. 35-40 ve 50 yaş üzerindeki sporcular için gerçekleşecek yarışlar öncesi de Yarış Komiseri Fatih Trabzon, değişikliğe gitti. Hava şartlarından dolayı 80 kilometre olan etap, 20 kilometre kısaltılarak 60 kilometreye düşürüldü. Master yarışlarının başlangıç düdüğü 13.30’da çaldıktan sonra 5’nci kilometre gerçekleşen kazaya yaklaşık 15 sporcu dahil oldu… Bu sporculardan iki ya da üç tanesi teknik arızanın tamirinin mümkün olmamasından dolayı yarış dışı kalırken, diğerleri yarışa devam ettiler… Master yarışında gruplar birbirinden ayrıldıktan sonra mesafe bir daha kapanmadı ve yaş kategorilerine göre;
*Master Erkekler 35 yaş ve üstünde ; Fiberli Antalyaspor takımından Turgay Germen 1. , Denizli Telekomspor takımından Hakan Yıldırım 2., İstanbul’dan ferdi olarak yarışan Oğuz Özçelik 3. oldu.
*Master Erkekler 40 yaş ve üstünde ;  Kocaeli’nden ferdi olarak yarışan Nevzat Kıral 1.  , Sakarya Gençlik Merkezi Gençlikspor Kulübünden Mehmet Bahattin Taşkın 2., Kırkgöz Döşemealtı Belediye G.Spor’dan Ataman Şekerci 3. oldu.
*Master Erkekler 50 yaş ve üstünde ; Tekirdağ GHSİM’den İsmail İltir 1., Yalova Belediye Gençlikspor’dan Zafer Yalın 2., Aydın’dan ferdi olarak yarışan Adem Koçay 3. oldu.
Tüm sonuçların listesi için tıklayınız

Detaylar ve Teşekkür…

Yarışın meydana gelmesi için uzun süredir uğraş veren ve bu noktada gece gündüz çalışan bireyler var… Öncelikle antrenör Sanie Sezer’in her detayının iyi bir aşamaya gelmesi için uğraştığı yarışlardaki emeği çok büyük. Kaptan Tuncer hocanın tecrübesi ve varlığı ise yadsınamaz bir gerçek.

 

Türkiye Bisiklet Federasyonu Sakarya İl Temsilcisi Serkan Cerrahoğlu beyin temsilci olmasıyla birlikte yıllardır askıda kalan bisiklete dair konuları tekrar konuşarak üretim haline getirme şansı bulundu. İşte en net örneği de bu yarıştır… Adapazarı Belediyesi’nin elden gelen imkanlarını da bu noktada sağlamaya çalışmakta olduğu aşikar.

Adapazarı Belediyesi’nin verdiği tüm destekler bir yana, Belediye Başkanı Süleyman Dişli’nin, Kaynarca yolu üzerinde, Karaman Kalıcı Konutlarına dönüş yapılan, yarışın altından geçerek yapıldığı köprüye astırdığı sporculara başarı dilediği pankartı ise güzel bir detay olarak karşımıza çıktı…

FB_IMG_1499250581746

Bu yarışlarda Bisikletliler Derneği olarak hem yarışan arkadaşlarımız olduğu gibi hem de görev alan arkadaşlarımız ile desteğimizi sürdürdük. Alanın her yerinde bulunmaya çalışan birçok arkadaşımız olduğu gibi yarışa katılan arkadaşlarımız Serkan Baş, Fatih Ertuğrul,  Yarış Komiseri aracı olarak iki yarışta da bulunan Başkanımız İlhan Şengel, ilk hakem tecrübesini edinen Aday Hakem Mert Atalay, sporcuların aileleri, uyuşturucuya karlı bisiklet turu ile yarış alanına ulaşan bisiklet sevenler ile yarış alanı bambaşka bir temaya dönüştü…

FB_IMG_1499250586077

Bazı yaşantıları ne kadar anlatırsanız anlatın hep bir şeyler eksik kalır… Dilimiz döndüğünce, elden geldiğince ve bilgimiz kadarıyla gerçekleşen yarışın noktalarına değinmeye çalıştık… Eksik fazlası illa ki vardır. Mühim olan, şehrimizde gerçekleşen bu etkinliğin izini geleceğe de taşıyabilmekti.

Yarışın düzenlenmesini sağlayan Adapazarı Belediyesi, Sakarya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Türkiye Bisiklet Federasyonu başta olmak üzere, yol güvenliğini sağlayan Jandarma Personeli, Ambulans desteği sağlayan İl Sağlık Müdürlüğü Personelleri, bisiklet grup ve dernekleri başta olmak üzere tüm sporcu ve bisiklet sevenlere teşekkürler…

 

Yazı: Mert Atalay
Fotoğraf: Cihan Kılıç

Temmuz 2017 

İnstagram
Facebook
Strava

Önerilen makaleler

1 Yorum

  1. ellerinize kollarınıza , agzınıza dilinize ,saglık cok güzel bi çalışma ALLAH utandırmasın tam destek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir